owsianka bez jajek i mleka PP

proste, dietetyczne, wegańskie i bezmięsne na śniadanie PP. Owsianka bez jajek i mleka nadaje się na idealne śniadanie. Dla większych korzyści można go przygotować z płatków owsianych z różnymi wypełniaczami, tutaj są to nasiona lnu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 60 % 26 g
209 kcal
IG: 0 / 81 / 19

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić owsiankę? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć płatki owsiane z dowolnego mielenia: hercules lub Extra. Jeśli weźmiesz Herkulesa, będziesz musiał dodatkowo ubić masę blenderem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel nasiona lnu w młynku do kawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej płatki owsiane, zmielone nasiona lnu do głębokiej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę i dodaj cukier trzcinowy. Jeśli podajesz owsiankę z solonym nadzieniem, w ogóle nie dodawaj cukru trzcinowego lub dodaj tylko szczyptę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij zawartość miski wodą, aby przykryła płatki, ale nie wyżej niż 0.5 cm. Po wymieszaniu okazało się, że nie ma wystarczającej ilości wody, więc dodałem trochę więcej. Nie powinno być za dużo wody, ale wystarczy, aby płatki owsiane puchły, ale nie gromadziły się w grudce. Pozostaw do spęcznienia na 10-15 minut. Po spęcznieniu masa powinna być lepka, ale płynna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli używasz grubo zmielonych płatków, lekko zmiel masę za pomocą blendera zanurzeniowego, ale nie do uzyskania gładkości. Jeśli płatki są drobno zmielone, tak jak moje, blender nie jest potrzebny. Dodaj mieszaninę sody i kwasu cytrynowego i dobrze wymieszaj. Masa zacznie skwierczeć i lekko się pienić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj patelnię olejem roślinnym i podgrzej na małym ogniu. Rozłóż połowę mieszanki owsiano-lnianej i spłaszcz szpatułką, tworząc cienki, równy, okrągły naleśnik. Piec owsiankę, aż wilgoć całkowicie wyparuje. Od spodu naleśnik powinien być dobrze usmażony. Lepiej piec naleśniki na nieprzywierającej patelni, aby naleśniki się do niej nie przykleiły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie odwróć na drugą stronę i smaż do miękkości. Przenieś gotowy naleśnik na talerz, ponownie posmaruj patelnię olejem i usmaż drugi naleśnik.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Możesz podawać płatki owsiane z różnymi nadzieniami, słodkimi lub pikantnymi. Podałam z kremem twarogowym i owocami. Smacznego!

Owsianobliny to dobra alternatywa dla porannych płatków owsianych. Same naleśniki mają głównie neutralny smak, ale idealnie nadają się do nadziewania. Naleśniki owsiane zyskują coraz większą popularność ze względu na łatwość przygotowania i różnorodność nadzień.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g

Podobne przepisy