smażone krewetki królewskie na patelni

najsmaczniejsze, jedzenie bogów, na wakacje i na kolację! Smażone krewetki królewskie na patelni to przepis na spektakularne danie, które gotuje się w kilka minut. Otrzymasz wspaniałą przekąskę lub lekką kolację, zarówno zwykłą, jak i romantyczną.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 15 % 4 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć krewetki królewskie na patelni? Przygotuj jedzenie. Zamiast szalotki możesz wziąć zwykłą cebulę, mały rozmiar. Ale zamiast cytryny dobrze pójdzie limonka — nada potrawie specjalny aromat.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krewetki królewskie rozmrozić w temperaturze pokojowej i obrać (usunąć chitynową skorupę, głowy i kucyki). Następnie dobrze opłucz mięso krewetek, wykonaj nacięcie z tyłu każdej krewetki i usuń żyłę główną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić tak drobno, jak to możliwe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj masło roślinne i masło na patelnię — jest to konieczne, aby zapobiec przypaleniu się masła.Gorenje. Wyślij tam czosnek i cebulę. Nie zapomnij też o ziołach. Można z nich korzystać dowolnie według własnych preferencji. Koperek (parasole koperkowe), rozmaryn lub tymianek bardzo dobrze komponują się z krewetkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Postaw patelnię na ogniu i gotuj cebulę i czosnek na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gdy staną się lekko przezroczyste, zwiększ ogień do maksimum.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Natychmiast dodaj krewetki i sos sojowy na patelnię. Możesz użyć małej szczypty soli zamiast sosu sojowego, ale jak na mój gust sos nadaje potrawie pikantny smak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciągle mieszając smaż krewetki na dużym ogniu, aż sos sojowy wyparuje. Krewetki powinny zmienić kolor na czerwony i zwinąć się w pierścienie. Skrop je sokiem z cytryny lub limonki, wymieszaj. Najważniejsze w tym kroku jest usunięcie krewetek z patelni na czas, ponieważ przy długiej obróbce cieplnej mięso krewetek stanie się gumowe i twarde.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe krewetki z patelni, włóż do talerza, ponownie skrop sokiem z cytryny lub limonki. W razie potrzeby posyp ziele angielskie. Udekoruj plasterkiem cytrusów i ziołami. Podawaj do stołu. Smacznego!

smażone krewetki królewskie są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
możesz podawać z kieliszkiem półwytrawnego wina.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Krewetki królewskie - 87   kcal/100g

Podobne przepisy