skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć krewetki królewskie na patelni? Przygotuj jedzenie. Zamiast szalotki możesz wziąć zwykłą cebulę, mały rozmiar. Ale zamiast cytryny dobrze pójdzie limonka — nada potrawie specjalny aromat.
Krok 2:
Krewetki królewskie rozmrozić w temperaturze pokojowej i obrać (usunąć chitynową skorupę, głowy i kucyki). Następnie dobrze opłucz mięso krewetek, wykonaj nacięcie z tyłu każdej krewetki i usuń żyłę główną.
Krok 3:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić tak drobno, jak to możliwe.
Krok 5:
Dodaj masło roślinne i masło na patelnię — jest to konieczne, aby zapobiec przypaleniu się masła.Gorenje. Wyślij tam czosnek i cebulę. Nie zapomnij też o ziołach. Można z nich korzystać dowolnie według własnych preferencji. Koperek (parasole koperkowe), rozmaryn lub tymianek bardzo dobrze komponują się z krewetkami.
Krok 6:
Postaw patelnię na ogniu i gotuj cebulę i czosnek na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gdy staną się lekko przezroczyste, zwiększ ogień do maksimum.
Krok 7:
Natychmiast dodaj krewetki i sos sojowy na patelnię. Możesz użyć małej szczypty soli zamiast sosu sojowego, ale jak na mój gust sos nadaje potrawie pikantny smak.
Krok 8:
Ciągle mieszając smaż krewetki na dużym ogniu, aż sos sojowy wyparuje. Krewetki powinny zmienić kolor na czerwony i zwinąć się w pierścienie. Skrop je sokiem z cytryny lub limonki, wymieszaj. Najważniejsze w tym kroku jest usunięcie krewetek z patelni na czas, ponieważ przy długiej obróbce cieplnej mięso krewetek stanie się gumowe i twarde.
Krok 9:
Wyjmij gotowe krewetki z patelni, włóż do talerza, ponownie skrop sokiem z cytryny lub limonki. W razie potrzeby posyp ziele angielskie. Udekoruj plasterkiem cytrusów i ziołami. Podawaj do stołu. Smacznego!
smażone krewetki królewskie są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
możesz podawać z kieliszkiem półwytrawnego wina.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Krewetki królewskie - 87 kcal/100g