skład / składniki
metoda gotowania
przygotujemy ciasto w sposób ciastowaty, ale jeśli czas na to nie pozwala, możesz gotować bez ciasta. W przypadku ciasta podgrzewamy wodę do 35 stopni. Dodaj drożdże, cukier i kilka łyżek mąki do wody. Dobrze wymieszaj mieszaninę i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Lepiej to zrobić w szklanej misce. Kiedy na powierzchni mieszaniny pojawi się piana, oznacza to, że ciasto jest Dojrzałe, możesz przystąpić do przygotowania ciasta drożdżowego. Aby to zrobić, podgrzej mleko do 25 stopni w dużej misce. Ubij jajka solą w filiżance, ale nie potrzebujesz stromej piany, najważniejsze jest przekształcenie jajek w jednorodną masę. Wlej mieszaninę jajek do miski z mlekiem, dodaj olej roślinny i wlej ciasto. Mieszamy powstałą mieszaninę i wlewamy przesianą mąkę w częściach, okresowo zagniatamy ciasto. Dodajemy mąkę, aż ciasto stanie się elastyczne i zacznie odrywać się od rąk i boków miski. Gdy ciasto będzie gotowe, umieść je w misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny. Gdy ciasto podwoi się, ugniataj je i pozwól mu ponownie wzrosnąć. Ciasto jest gotowe do pieczenia ciast.
przygotowanie nadzienia. Możesz wziąć gotowe mięso mielone (mieszankę wołowiny i wieprzowiny), dodać do niego drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku, mieszać do uzyskania jednorodnej masy.
z ciasta tworzymy kiełbasę, którą dzielimy na małe koloboki. Z każdego Koloboka na zmiętej powierzchni stołu rozwałkowujemy cienką okrągłą warstwę, kładziemy łyżkę mielonego mięsa na jednej stronie, mocujemy ciasto, tworząc placki.
rozgrzej olej roślinny na patelni z grubym dnem do 170 stopni ,włóż do niego (gdy syczy) placki i usmaż je po obu stronach, aż się zarumienią. Kładziemy je na ręczniku papierowym, aby nadmiar tłuszczu uciekł.
podawaj ciepłe ciasta do stołu, do herbaty lub kawy.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g