skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. To danie można przekształcić w deser lub pikantny dodatek do mięsa, kurczaka lub ryby, stosując dodatki w zależności od pożądanego smaku. Smażoną semolinę można gotować w wodzie lub mleku, co wpłynie na smak i kaloryczność potrawy. Aby przygotować słodką semolinę, możesz dodać wanilinę, cynamon, suszone owoce, jagody.
na suchą patelnię (lepiej użyć żeliwnej lub grubej patelni) wlej wymaganą ilość suchej semoliny. Smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając szpatułką, aż semolina uzyska lekki rumieniec i przyjemny orzechowy aromat. Następnie dodaj cukier (jeśli kasza manna jest słodka), sól i wlej wodę. Wodę można przyjmować w równych częściach z mlekiem lub dodawać tylko mleko. Wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając szpatułką, przez 5 minut. W razie potrzeby ilość płynu można zwiększyć, jeśli chcesz, aby kasza manna miała bardziej płynną konsystencję. Wyłącz ogień. Dodaj masło, wymieszaj i ułóż naczynie na talerzach. Kasza manna jest jedną z pięciu zdrowych zbóż. Kasza manna zawiera dużą ilość glutenu, który ma korzystny wpływ na pracę jelit, zapobiega tworzeniu się nowotworów złośliwych w jelicie, usuwa śluz, szkodliwe substancje z jelit, leczy pęknięcia na jego ścianach. Kasza manna jest bogata w białko i jest produktem niskokalorycznym, jeśli nie jest wzbogacana innymi dodatkami kalorycznymi. Dlatego zaleca się włączenie go do menu osobom, które siedzą na diecie i monitorują swoją dietę. Ale aby taki produkt przynosił korzyści, lepiej jest używać go bez cukru, masła i mleka i nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Potrawy z kaszy manny są przydatne dla osób cierpiących na chroniczne zmęczenie. Jest w stanie przywrócić równowagę energetyczną w organizmie. Kasza manna jest bogata w witaminy z grupy B, PP, E, minerały. Dlatego takie danie nadaje się jako śniadanie, na lunch lub kolację. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g