kasza manna smażona na patelni

pyszna, obfita opcja śniadaniowa lub dodatek do lunchu! Semolinę można gotować nie tylko w garnku lub w powolnej kuchence, ale nawet na patelni. To danie nie jest tak popularne jak klasyczna kasza manna. Ale zasługuje na uwagę: okazuje się obfite i smaczne danie.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 65 % 13 g
107 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

Przygotuj składniki. To danie można przekształcić w deser lub pikantny dodatek do mięsa, kurczaka lub ryby, stosując dodatki w zależności od pożądanego smaku. Smażoną semolinę można gotować w wodzie lub mleku, co wpłynie na smak i kaloryczność potrawy. Aby przygotować słodką semolinę, możesz dodać wanilinę, cynamon, suszone owoce, jagody.
na suchą patelnię (lepiej użyć żeliwnej lub grubej patelni) wlej wymaganą ilość suchej semoliny. Smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając szpatułką, aż semolina uzyska lekki rumieniec i przyjemny orzechowy aromat. Następnie dodaj cukier (jeśli kasza manna jest słodka), sól i wlej wodę. Wodę można przyjmować w równych częściach z mlekiem lub dodawać tylko mleko. Wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając szpatułką, przez 5 minut. W razie potrzeby ilość płynu można zwiększyć, jeśli chcesz, aby kasza manna miała bardziej płynną konsystencję. Wyłącz ogień. Dodaj masło, wymieszaj i ułóż naczynie na talerzach. Kasza manna jest jedną z pięciu zdrowych zbóż. Kasza manna zawiera dużą ilość glutenu, który ma korzystny wpływ na pracę jelit, zapobiega tworzeniu się nowotworów złośliwych w jelicie, usuwa śluz, szkodliwe substancje z jelit, leczy pęknięcia na jego ścianach. Kasza manna jest bogata w białko i jest produktem niskokalorycznym, jeśli nie jest wzbogacana innymi dodatkami kalorycznymi. Dlatego zaleca się włączenie go do menu osobom, które siedzą na diecie i monitorują swoją dietę. Ale aby taki produkt przynosił korzyści, lepiej jest używać go bez cukru, masła i mleka i nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Potrawy z kaszy manny są przydatne dla osób cierpiących na chroniczne zmęczenie. Jest w stanie przywrócić równowagę energetyczną w organizmie. Kasza manna jest bogata w witaminy z grupy B, PP, E, minerały. Dlatego takie danie nadaje się jako śniadanie, na lunch lub kolację. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy