smażone ziemniaki z filetem z kurczaka na patelni

rumiany, apetyczny, z kurczakiem, dla całej rodziny! Pachnące ziemniaki smażone z kurczakiem na patelni zachwycą domowników nie tylko smażoną skórką, ale także apetycznym aromatem! Obfity pyszny obiad będzie gotowy bardzo szybko, nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z przepisem.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 57 % 13 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić ziemniaki z filetem? Przygotuj składniki. Weź świeży filet bez kości i skóry, jeśli filet jest zamrożony, rozmroź go wcześniej. Do smażenia ziemniaków wybierz odmiany, które mają mniej skrobi, aby podczas smażenia kawałki ziemniaków zachowały swój kształt i nie rozpadły się. Cebula, wielkość do smaku. Smażymy na oleju roślinnym, możesz użyć oliwy z oliwek. Sól do smaku, można również dodać czarny mielony pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby usmażyć ziemniaki z kurczakiem, weź dobrą patelnię z nieprzywierającą powłoką lub taką, w której masz pewność, że nic się na niej nie przypali. Ilość mięsa z kurczaka można zmniejszyć lub zwiększyć według własnych upodobań. Umieść patelnię na dużym ogniu, wlej trochę oleju i podgrzej. Opłucz filet z kurczaka pod bieżącą zimną wodą i osusz. Pokrój kurczaka na małe kawałki i umieść na rozgrzanej patelni. Smaż mięso, aż zmieni kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz i obierz ziemniaki. Jeszcze raz opłucz, osusz i pokrój w małe kostki, kostki, plasterki. Połóż pokrojone ziemniaki na smażonym filecie z kurczaka, dodaj olej roślinny, zmniejsz ogień do średniego (lub nieco mniej niż średniego) i smaż ziemniaki z kurczakiem przez 10-12 minut bez przykrycia. Ziemniaki delikatnie wymieszaj 2-3 razy, aby równomiernie się usmażyły, ale jednocześnie nie zniszczyłeś integralności kawałków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój ją losowo - na kawałki, półpierścienie, ćwiartki. Połóż posiekaną cebulę na ziemniakach z kurczakiem, przykryj i smaż przez 1-2 minuty. Następnie dodaj sól, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut bez przykrycia lub do momentu, aż ziemniaki się ugotują.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe smażone ziemniaki z filetem z kurczaka podawaj na gorąco. To samodzielne danie. Podczas serwowania można posypać posiekaną świeżą zieloną cebulą lub koperkiem. Zaproponuj małosolne śledzie do ziemniaków, domowe pikle, świeże warzywa.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy