skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić ziemniaki z filetem? Przygotuj składniki. Weź świeży filet bez kości i skóry, jeśli filet jest zamrożony, rozmroź go wcześniej. Do smażenia ziemniaków wybierz odmiany, które mają mniej skrobi, aby podczas smażenia kawałki ziemniaków zachowały swój kształt i nie rozpadły się. Cebula, wielkość do smaku. Smażymy na oleju roślinnym, możesz użyć oliwy z oliwek. Sól do smaku, można również dodać czarny mielony pieprz.
Krok 2:
Aby usmażyć ziemniaki z kurczakiem, weź dobrą patelnię z nieprzywierającą powłoką lub taką, w której masz pewność, że nic się na niej nie przypali. Ilość mięsa z kurczaka można zmniejszyć lub zwiększyć według własnych upodobań. Umieść patelnię na dużym ogniu, wlej trochę oleju i podgrzej. Opłucz filet z kurczaka pod bieżącą zimną wodą i osusz. Pokrój kurczaka na małe kawałki i umieść na rozgrzanej patelni. Smaż mięso, aż zmieni kolor.
Krok 3:
Opłucz i obierz ziemniaki. Jeszcze raz opłucz, osusz i pokrój w małe kostki, kostki, plasterki. Połóż pokrojone ziemniaki na smażonym filecie z kurczaka, dodaj olej roślinny, zmniejsz ogień do średniego (lub nieco mniej niż średniego) i smaż ziemniaki z kurczakiem przez 10-12 minut bez przykrycia. Ziemniaki delikatnie wymieszaj 2-3 razy, aby równomiernie się usmażyły, ale jednocześnie nie zniszczyłeś integralności kawałków.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój ją losowo - na kawałki, półpierścienie, ćwiartki. Połóż posiekaną cebulę na ziemniakach z kurczakiem, przykryj i smaż przez 1-2 minuty. Następnie dodaj sól, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut bez przykrycia lub do momentu, aż ziemniaki się ugotują.
Krok 5:
Gotowe smażone ziemniaki z filetem z kurczaka podawaj na gorąco. To samodzielne danie. Podczas serwowania można posypać posiekaną świeżą zieloną cebulą lub koperkiem. Zaproponuj małosolne śledzie do ziemniaków, domowe pikle, świeże warzywa.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g