smażony tajski ryż z owocami morza na patelni wok

danie jest po prostu niezrównane w smaku, radzę wszystkim spróbować! .
andrioAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 62 % 23 g
137 kcal
IG: 22 / 74 / 4

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki niezbędne do tego dania, które pokazano na zdjęciu. Krewetki i kalmary potrzebują surowych, nie gotowanych, ponieważ będą smażone w woku. Wszystkie składniki są przeznaczone na 2 porcje. Jeden ważny punkt - podczas gotowania ryżu nie trzeba go solić! Ponieważ sól da nam wtedy sos sojowy. Myślę, że wszyscy wiedzą, jak gotować ryż, więc nie będę opisywał tego procesu.

" jedyną rzeczą, o której chcę wspomnieć, jest to, że pożądane jest dodanie kukurmy do wody podczas gotowania ryżu, aby ryż stał się żółty i smaczniejszy.

pożądane jest gotowanie tego dania na patelni wok na kuchence gazowej, ale jeśli nie masz kuchenki gazowej i nie ma woka, możesz spróbować zrobić to na zwykłej patelni na piecu elektrycznym, ale smak nie będzie taki sam, a proces gotowania potrwa dłużej.

więc włącz patelnię Wok do maksymalnego ciepła na kuchence gazowej.

- rozgrzej pusty Wok przez 15 sekund.

- wlej olej kokosowy (możesz również użyć oliwy, w najgorszym przypadku zwykłego słonecznika)

- po 15 sekundach dodaj cebulę i czosnek do woka.

- po 10 sekundach rzucamy kalmary i krewetki. Ciągle mieszaj.

- po 1 minucie rozbij 2 jajka, ubij płynną substancję jaj łopatką, aby jajka zostały podzielone na wiele twardych małych kawałków.

- po 15 sekundach rzucamy kawałki pomidora, nadal przeszkadzamy.

- po 10 sekundach dodaj ugotowany ryż, napełnij go mieszanką sosu sojowego i cukru, posyp ostrą papryką do smaku i przez następne 3 minuty mieszaj całą sprawę bez zatrzymywania się.

gotowe! Ogólny proces gotowania w woku ze stali węglowej na kuchence gazowej powinien zająć nie więcej niż 5 minut. Jeśli masz wok z innego materiału lub zwykłą patelnię, proces może rozciągać się gdzieś na 10 minut.

wyłącz ogień. Polewamy naczynie sokiem z cytryny i posypujemy liśćmi kolendry (jeśli nie ma kolendry, możesz użyć zwykłej pietruszki lub zielonej cebuli).

smacznego !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy