skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak odróżnić kasztany jadalne od niejadalnych i gdzie rosną? Kasztany, które można spożywać, pochodzą z Francji, Hiszpanii, Europy zachodniej, Turcji, Azji Południowo-Wschodniej i Kaukazu.
Krok 2:
Jadalne owoce kasztanowca są zamknięte w kolczastej skorupie. Nie jest łatwo zdobyć orzechy gołymi rękami, lepiej użyć do tego ostrego noża i grubych rękawiczek. Wewnątrz skorupy znajdują się 2-3 orzechy o regularnym kształcie migdałów.
Krok 3:
Owoce niejadalnego (końskiego) kasztanowca mają zwykle gładką skorupę z lekko wystającymi pryszczami. Orzechy mają zaokrągloną lub nierówną powierzchnię. Nie można jeść kasztanowca, częściej używa się go do karmienia zwierząt lub przygotowywania leków i kosmetyków.
Krok 4:
Więc zbierz kasztan. Jeśli możesz tego nie mieć, kup orzechy w sklepie, supermarkecie lub na rynku.
Krok 5:
Zanurz kasztan w zimnej wodzie i pozostaw na pięć minut. Dokładnie umyj, a następnie osusz wodę i osusz orzechy ręcznikiem kuchennym lub serwetkami.
Krok 6:
Na każdym orzechu wykonaj głębokie nacięcia w kształcie krzyża. Użyj ostrego noża i zachowaj szczególną ostrożność, możesz bardzo łatwo zranić ręce.
Krok 7:
Jak smażyć kasztany? Umieść kasztany na suchej patelni w jednej równej warstwie. Jakiej patelni najlepiej użyć do smażenia kasztanów? Weź naczynia o grubych krawędziach i dnie.
Krok 8:
Posyp kasztany zimną wodą, przykryj patelnię pokrywką i wyślij na duży ogień (alternatywnie możesz umieścić wilgotną szmatkę na orzechach, zapobiegnie to wysychaniu kasztanów podczas gotowania). Gdy patelnia się rozgrzeje, zmniejsz kuchenkę do nieco powyżej średniej i gotuj przez kilka minut.
Krok 9:
Okresowo otwieraj pokrywkę i obracaj orzechy łyżką lub szpatułką. Również kilka razy podczas gotowania Spryskaj patelnię zimną wodą (lub zwilż serwetkę).
Krok 10:
Kasztany będą gotowe za 20-30 minut. Miąższ niektórych może wystawać spod skorupy-to całkiem normalne.
Krok 11:
Zdejmij orzechy z patelni, lekko ostudź i obierz. Odbywa się to bez większych trudności. Jeśli orzechy ostygną, trudno będzie uwolnić jądro ze skórki.
Krok 12:
Tak wygląda gotowy pieczony kasztan.
Krok 13:
Lubię skropić orzechy odrobiną oliwy z oliwek i posypać przyprawioną solą (adegean lub Swan).
kasztany są używane do robienia wielu potraw. Dodaję je do zup, służą do gotowania drugich dań, wypieków lub deserów.
obrane pieczone kasztany posyp cukrem pudrem i delektuj się wspaniałym deserem.
świeże orzechy & nbsp; można zamrozić, w ciągu sześciu miesięcy nie stracą swoich korzystnych właściwości.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasztan szlachetny świeży - 194 kcal/100g
- Kasztan szlachetny suszony - 377 kcal/100g
- Gotowane kasztany - 131 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g