Sałatka z pieczonymi grzybami marchewką i cebulą

najsmaczniejszy i najprostszy, odpowiedni na obfity obiad! Sałatka ze smażonymi grzybami, marchewką i cebulą jest szybka i prosta w przygotowaniu. Może iść na stół jako przystawka lub jako samodzielne danie na obiad, jako dodatek do dań mięsnych. Składniki są znane, zawsze pod ręką, a smak jest nowy!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 22 % 4 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z grzybami marchewką cebulą? Przygotuj jedzenie. Gotuję ze świeżymi pieczarkami średniej wielkości. Możesz wziąć mrożone-posiekane lub całe, ale gotuj je trochę dłużej, zanim płyn wyparuje. W zależności od wielkości grzybów można je ciąć na różne sposoby. Świeża marchewka i cebula średniej wielkości, wziąłem jajka. Jajka wstępnie ugotować i schłodzić w zimnej wodzie. Do sosu sałatkowego mam majonez, możesz go zastąpić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku sałatki umyj i obierz marchewki. Marchewki pokrój w długie, cienkie paski lub zetrzyj na tarce do marchwi w stylu koreańskim. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie, lepiej cieńsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posortuj Grzyby, spłucz pod bieżącą zimną wodą z gruzu i ziemi. Czyste grzyby osuszyć i pokroić w talerze. Jeśli grzyby są małe, można je pokroić na połówki lub ćwiartki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię z olejem i połóż na niej posiekane pieczarki, marchewkę i cebulę. Na średnim ogniu podsmaż wszystko razem, ciągle mieszając, aż warzywa będą miękkie. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól warzywom z grzybami ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oczyść wstępnie ugotowane i schłodzone jaja kurze i grubo posiekaj. Zamiast jaj kurzych możesz wziąć przepiórcze, a następnie pokroić je na pół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W głębokim naczyniu włóż posiekane jajka, schłodzone smażone warzywa z pieczarkami, dopraw majonezem, solą i wymieszaj. Sałatka jest gotowa. Można go podawać na lunch lub kolację. W towarzystwie takiej sałatki zaoferuj ziemniaki, dania z kurczaka.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy