skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z grzybami marchewką cebulą? Przygotuj jedzenie. Gotuję ze świeżymi pieczarkami średniej wielkości. Możesz wziąć mrożone-posiekane lub całe, ale gotuj je trochę dłużej, zanim płyn wyparuje. W zależności od wielkości grzybów można je ciąć na różne sposoby. Świeża marchewka i cebula średniej wielkości, wziąłem jajka. Jajka wstępnie ugotować i schłodzić w zimnej wodzie. Do sosu sałatkowego mam majonez, możesz go zastąpić.
Krok 2:
W przypadku sałatki umyj i obierz marchewki. Marchewki pokrój w długie, cienkie paski lub zetrzyj na tarce do marchwi w stylu koreańskim. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie, lepiej cieńsze.
Krok 3:
Posortuj Grzyby, spłucz pod bieżącą zimną wodą z gruzu i ziemi. Czyste grzyby osuszyć i pokroić w talerze. Jeśli grzyby są małe, można je pokroić na połówki lub ćwiartki.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię z olejem i połóż na niej posiekane pieczarki, marchewkę i cebulę. Na średnim ogniu podsmaż wszystko razem, ciągle mieszając, aż warzywa będą miękkie. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól warzywom z grzybami ostygnąć.
Krok 5:
Oczyść wstępnie ugotowane i schłodzone jaja kurze i grubo posiekaj. Zamiast jaj kurzych możesz wziąć przepiórcze, a następnie pokroić je na pół.
Krok 6:
W głębokim naczyniu włóż posiekane jajka, schłodzone smażone warzywa z pieczarkami, dopraw majonezem, solą i wymieszaj. Sałatka jest gotowa. Można go podawać na lunch lub kolację. W towarzystwie takiej sałatki zaoferuj ziemniaki, dania z kurczaka.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g