smażona salaka

przepyszna ryba z chrupiącą złotą skórką! Rozkoszuj się sobą i rodziną. Proste danie dla miłośników ryb. Gotowanie jest łatwe i szybkie, a okazuje się, że jest pyszne. Nadaje się zarówno na obiad, jak i jako przekąska.
ArishkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 15 g
tłuszcze 40 % 14 g
węglowodany 17 % 6 g
204 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

umyj rybę, oczyść: Usuń głowy i wnętrzności. Dodaj sól do mąki, dokładnie wymieszaj.

podgrzej patelnię olejem roślinnym. Każdą rybę dobrze obtocz w mieszance mąki i włóż do oleju. Smaż każdą rybę z obu stron przez kilka minut, aż utworzy się złoty kolor.

tak łatwo jest przygotować to pożywne danie! Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Salaka - 125   kcal/100g

Podobne przepisy