skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotujmy więc ciasto na ciasta:
- do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, sól i drożdże;
- do suchych składników wlewamy mleko i olej słonecznikowy podgrzane do ciepłego stanu, rozbijamy jajko;
- zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk;
- włóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą, pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę.
2. Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie:
- umyj pieczarki, pokrój na małe kawałki;
- cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę;
- smażyć grzyby z cebulą na oleju roślinnym, aż cebula będzie przezroczysta;
- sól i pieprz do smaku, wymieszaj.
3. Ciasto dzielimy na równe części (17-18 kawałków powinno się dostać), z każdego kawałka formujemy ciasto rękami, rozprowadzamy nadzienie na środku, ściskamy, tworząc ciasto. Smażyć placki na oleju roślinnym po obu stronach, aż się zarumienią.
lepiej nie jeść gorących ciast, jest to szkodliwe dla zdrowia, więc poczekaj, aż trochę ostygną i podawaj na ciepło.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g