smażona fasola z cebulą

wielopłaszczyznowe w smaku, obfite i aromatyczne danie. Danie o wielu zaletach! Jedyną trudnością w jego przygotowaniu jest długie moczenie fasoli. Ale ten problem można łatwo uniknąć, jeśli namoczysz fasolę z wyprzedzeniem wieczorem.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 39 % 12 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Tak więc, aby przygotować to danie, potrzebujesz: czerwonej fasoli namoczonej wcześniej w wodzie, cebuli, oleju słonecznikowego, przyprawy chmielu-suneli, soli i ostrego pieprzu. Fasola powinna być dobrze zwilżona i spuchnięta, może nawet pęknąć skórka. Ale nie jest to konieczne i zależy bezpośrednio od odmiany. Tym razem namoczyłem fasolę aż przez czternaście godzin!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni i podsmaż cebulę na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć czerwoną fasolę do durszlaka i pozwól wodzie, w której fasola została namoczona, spłynąć. Dodaj fasolę do patelni do cebuli. Smaż fasolę przez siedem minut na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posolić danie do smaku i dodać przyprawę chmielowo-suneli. Nie możesz tego żałować, ponieważ ta Kaukaska przyprawa doskonale komponuje się z fasolą. Zwłaszcza z Czerwonym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj wodę do patelni i zmniejsz ciepło do niskiego poziomu. Gotuj fasolę pod zamkniętą pokrywką przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. W każdym razie fasola powinna stać się miękka po rozbiciu szpatułką. W razie potrzeby podczas gotowania można dodać wrzącą wodę do patelni.

cechy gotowania fasoli są takie, że wymaga moczenia i dość długiego duszenia. Ale nie pozwól, aby cię to przestraszyło, ponieważ wynik jest tego wart!
niedrogie i bardzo satysfakcjonujące danie z fasoli z cebulą można podawać z dowolnym sosem na bazie dojrzałych pomidorów.
wraz z kilkoma innymi, w post prawosławny dania z fasoli są praktycznie podstawą diety. To danie jest idealne dla wegetarian, ponieważ fasola jest magazynem witamin z grupy B.
oprócz chmielu-suneli można dodać ząbek czosnku startego na drobnej tarce do fasoli. To nada gotowemu daniu niesamowity aromat i nowy aspekt smaku. Tak, a chmiel suneli można łatwo zastąpić dowolną inną mieszanką suszonych ziół do wyboru. W końcu fasola jest żyzną glebą do eksperymentów.
jeśli nie masz pod ręką czerwonej fasoli, możesz wziąć białą. Technologia gotowania jest dokładnie taka sama. A smak tych dwóch odmian wcale się nie różni.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy