skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Tak więc, aby przygotować to danie, potrzebujesz: czerwonej fasoli namoczonej wcześniej w wodzie, cebuli, oleju słonecznikowego, przyprawy chmielu-suneli, soli i ostrego pieprzu. Fasola powinna być dobrze zwilżona i spuchnięta, może nawet pęknąć skórka. Ale nie jest to konieczne i zależy bezpośrednio od odmiany. Tym razem namoczyłem fasolę aż przez czternaście godzin!
Krok 2:
Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni i podsmaż cebulę na złoty kolor.
Krok 3:
Wrzuć czerwoną fasolę do durszlaka i pozwól wodzie, w której fasola została namoczona, spłynąć. Dodaj fasolę do patelni do cebuli. Smaż fasolę przez siedem minut na średnim ogniu.
Krok 4:
Posolić danie do smaku i dodać przyprawę chmielowo-suneli. Nie możesz tego żałować, ponieważ ta Kaukaska przyprawa doskonale komponuje się z fasolą. Zwłaszcza z Czerwonym.
Krok 5:
Dodaj wodę do patelni i zmniejsz ciepło do niskiego poziomu. Gotuj fasolę pod zamkniętą pokrywką przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. W każdym razie fasola powinna stać się miękka po rozbiciu szpatułką. W razie potrzeby podczas gotowania można dodać wrzącą wodę do patelni.
cechy gotowania fasoli są takie, że wymaga moczenia i dość długiego duszenia. Ale nie pozwól, aby cię to przestraszyło, ponieważ wynik jest tego wart!
niedrogie i bardzo satysfakcjonujące danie z fasoli z cebulą można podawać z dowolnym sosem na bazie dojrzałych pomidorów.
wraz z kilkoma innymi, w post prawosławny dania z fasoli są praktycznie podstawą diety. To danie jest idealne dla wegetarian, ponieważ fasola jest magazynem witamin z grupy B.
oprócz chmielu-suneli można dodać ząbek czosnku startego na drobnej tarce do fasoli. To nada gotowemu daniu niesamowity aromat i nowy aspekt smaku. Tak, a chmiel suneli można łatwo zastąpić dowolną inną mieszanką suszonych ziół do wyboru. W końcu fasola jest żyzną glebą do eksperymentów.
jeśli nie masz pod ręką czerwonej fasoli, możesz wziąć białą. Technologia gotowania jest dokładnie taka sama. A smak tych dwóch odmian wcale się nie różni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g