skład / składniki
metoda gotowania
pierwszym krokiem będzie przygotowanie składników, które tego wymagają. Umyj mięso pod bieżącą wodą, a następnie osusz je papierowym ręcznikiem kuchennym. To, jak delikatne będzie mięso w gotowym naczyniu, w dużej mierze decyduje o jego krojeniu. Robimy to poprawnie, to znaczy koniecznie przecinamy włókna, a nie wzdłuż. Mięso kroimy w długie cienkie plasterki o grubości około 0,5 cm (szerokość - 2 cm, Długość - 7 cm, ale nie jest to fundamentalne, można zrobić mniejsze kawałki).
drugim czynnikiem wpływającym na smak mięsa jest marynowanie. Przed smażeniem mięsa na patelni lepiej nie pomijać marynowania, aby wieprzowina była jak najbardziej delikatna i smaczna. Przenieś pokrojone kawałki mięsa do głębokiej miski, zalej sokiem z cytryny, wlej trochę soli i czarnego mielonego pieprzu. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj rękami, dokręć miskę folią spożywczą i pozostaw mięso do marynowania w temperaturze pokojowej przez 30 minut.
W tym czasie nie opuszczamy kuchni i kontynuujemy gotowanie. Obierz ząbki czosnku z łuski. Umyj grzyby. Nawiasem mówiąc, możesz użyć dowolnych grzybów! Zarówno grzyby leśne, jak i najbardziej znane, które są sprzedawane w każdym sklepie. Należy jednak pamiętać, że grzyby leśne należy najpierw ugotować.
pokrój grzyby na cienkie płytki. Las można po prostu pokroić na małe kawałki. Posiekaj obrane ząbki czosnku w dowolny dogodny sposób, na przykład trzy na drobnej tarce lub po prostu posiekaj drobno nożem. Nie zapomnij umyć zieleni i ułożyć ją na papierowej serwetce, aby wyschła z wilgoci, a następnie należy ją posiekać, aby ozdobić gotowe danie. Dobrze umyj cytrynę ciepłą wodą.
umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny, podgrzej go. Kiedy to się stanie. włóż mięso i posiekany czosnek na patelnię, smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. W tym czasie 2 razy wymieszaj mięso, aby było bardziej smażone. Przenieś wieprzowinę na osobny talerz i włóż pokrojone grzyby na patelnię w pozostałym oleju. Gotujemy je również przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie przenieś na talerz.
rozłóż masło na tej samej patelni i poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj do niego bulion (możesz wziąć dowolny - mięso, warzywa lub grzyby). Pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z połowy bezpośrednio na patelnię. Wlej płatki czerwonej papryki na patelnię - dosłownie szczyptę. Ogrzewamy wszystko na małym ogniu przez kilka minut, a następnie zwracamy mięso i grzyby na patelnię. Odetnij 2-3 kółka z pozostałej połowy cytryny i wyślij je na patelnię do mięsa i grzybów.
wszystko wymieszaj, podgrzewaj przez 1-2 minuty na małym ogniu,a następnie ułóż gotowe danie na porcjach. Nie zapomnij udekorować mięsa i grzybów posiekanymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 142 kcal/100g