pieczone mięso z grzybami na patelni

Przygotuj pyszne danie na obiad i ciesz się! Smażone mięso z grzybami to danie, być może niezbyt zdrowe i zgodne z ideami prawidłowego odżywiania. Ale smak smażonego mięsa, ale nie tylko, ale z aromatycznymi grzybami, czosnkiem, przyprawami, lekką nutą cytrusową podbije każdego. Świetne danie, aby od czasu do czasu rozpieszczać siebie i swoich bliskich prostym i pysznym jedzeniem.
Eliza HelgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 12 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 5 % 1 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

pierwszym krokiem będzie przygotowanie składników, które tego wymagają. Umyj mięso pod bieżącą wodą, a następnie osusz je papierowym ręcznikiem kuchennym. To, jak delikatne będzie mięso w gotowym naczyniu, w dużej mierze decyduje o jego krojeniu. Robimy to poprawnie, to znaczy koniecznie przecinamy włókna, a nie wzdłuż. Mięso kroimy w długie cienkie plasterki o grubości około 0,5 cm (szerokość - 2 cm, Długość - 7 cm, ale nie jest to fundamentalne, można zrobić mniejsze kawałki).

drugim czynnikiem wpływającym na smak mięsa jest marynowanie. Przed smażeniem mięsa na patelni lepiej nie pomijać marynowania, aby wieprzowina była jak najbardziej delikatna i smaczna. Przenieś pokrojone kawałki mięsa do głębokiej miski, zalej sokiem z cytryny, wlej trochę soli i czarnego mielonego pieprzu. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj rękami, dokręć miskę folią spożywczą i pozostaw mięso do marynowania w temperaturze pokojowej przez 30 minut.

W tym czasie nie opuszczamy kuchni i kontynuujemy gotowanie. Obierz ząbki czosnku z łuski. Umyj grzyby. Nawiasem mówiąc, możesz użyć dowolnych grzybów! Zarówno grzyby leśne, jak i najbardziej znane, które są sprzedawane w każdym sklepie. Należy jednak pamiętać, że grzyby leśne należy najpierw ugotować.

pokrój grzyby na cienkie płytki. Las można po prostu pokroić na małe kawałki. Posiekaj obrane ząbki czosnku w dowolny dogodny sposób, na przykład trzy na drobnej tarce lub po prostu posiekaj drobno nożem. Nie zapomnij umyć zieleni i ułożyć ją na papierowej serwetce, aby wyschła z wilgoci, a następnie należy ją posiekać, aby ozdobić gotowe danie. Dobrze umyj cytrynę ciepłą wodą.

umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny, podgrzej go. Kiedy to się stanie. włóż mięso i posiekany czosnek na patelnię, smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. W tym czasie 2 razy wymieszaj mięso, aby było bardziej smażone. Przenieś wieprzowinę na osobny talerz i włóż pokrojone grzyby na patelnię w pozostałym oleju. Gotujemy je również przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie przenieś na talerz.

rozłóż masło na tej samej patelni i poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj do niego bulion (możesz wziąć dowolny - mięso, warzywa lub grzyby). Pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z połowy bezpośrednio na patelnię. Wlej płatki czerwonej papryki na patelnię - dosłownie szczyptę. Ogrzewamy wszystko na małym ogniu przez kilka minut, a następnie zwracamy mięso i grzyby na patelnię. Odetnij 2-3 kółka z pozostałej połowy cytryny i wyślij je na patelnię do mięsa i grzybów.

wszystko wymieszaj, podgrzewaj przez 1-2 minuty na małym ogniu,a następnie ułóż gotowe danie na porcjach. Nie zapomnij udekorować mięsa i grzybów posiekanymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 142   kcal/100g

Podobne przepisy