sandacz smażony na patelni

tylko 3 składniki, nie licząc przypraw, a soczysta ryba jest gotowa! Sandacz smażony na patelni sam w sobie jest bardzo smaczny, więc nie ma potrzeby wymyślania złożonej panierki lub marynaty. Wystarczy bułka tarta, aby usmażyć rybę z chrupiącą skórką. Ten przepis docenią wszyscy miłośnicy ryb.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 18 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 15 % 4 g
135 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć sandacza na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Oczyść tuszę ryby, wypatrosz, usuń głowę, ogon i płetwy. Dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Nie wyrzucaj ogona, głowy i płetw - możesz z nich przyspawać ucho.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obraną rybę można pokroić w steki lub pokroić wzdłuż na dwie części i usunąć grzbiet. Wygodniej jest mi gotować filety, aby były bez kości. Osusz rybę ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Następnie pokrój rybę na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp rybę solą i przyprawami. Wetrzyj przyprawy w rybę. Jako przyprawę używam gotowego zestawu przypraw do ryb.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do osobnej miski wsyp bułkę tartą. Obficie obtocz każdy kawałek ryby w bułce tartej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smażenia użyj patelni z szerokim dnem. Umieść go w ogniu i podgrzej, aż będzie gorący. Wlej olej roślinny, aby przykrył spód. Następnie ułóż panierowaną rybę. Nie układaj zbyt ciasno kawałków ryby. Niech między nimi pozostanie trochę miejsca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż rybę na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Nie musisz robić dużego ognia, aby panierka nie zaczęła się palić. Gdy ryba stanie się złota z jednej strony, natychmiast odwróć ją na drugą stronę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotową rybę na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć z niej nadmiar oleju.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażony sandacz jest gotowy! Pachnąca złota rybka będzie wyglądać bardzo elegancko na świątecznym stole. Sandacz jest bardzo smaczny na gorąco. Uzupełnij rybę świeżymi warzywami lub dowolnym dodatkiem. Pieczone ziemniaki są idealne. Smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy