pieczone ziemniaki z wątróbką
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
pieczone ziemniaki z wątróbką to pyszne, satysfakcjonujące i proste danie. Można go szybko przygotować na obiad po powrocie z pracy. Aby to zrobić, weź wątróbkę drobiową, ziemniaki, cebulę i olej słonecznikowy.
1. Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie paski.
2. Opłucz wątrobę, oczyść z przewodów, pokrój na pół.
3. Rozgrzej olej, smaż ziemniaki z obu stron na złoty kolor. Dodaj posiekaną cebulę.
4. Dodaj wątrobę, przesuwając ziemniaki na jedną krawędź patelni. Szybko umieść wątrobę w zwolnionym miejscu, smażąc.
5. Delikatnie wymieszaj zawartość patelni i doprowadź do miękkości, przykrywając (nie szczelnie) pokrywką, solą.
6. Podawaj natychmiast, gdy danie jest gorące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g