Sałatka z pieczonych buraków

podbija swoją prostotą i zrozumiałym smakiem! Bezpretensjonalna i niespodziewanie dobra sałatka! Pieczone buraki są miękkie, z mieszanką smaków czosnku, orzechów i ziół. Składników-minimum, ale wszyscy moi domownicy poprosili o suplementy. Niezwykły, satysfakcjonujący i od tego bardzo udany.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 50 % 10 g
120 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z pieczonych buraków? To bardzo proste! Przygotuj niezbędne składniki. Umyj buraki pod bieżącą wodą i pamiętaj, aby wyszorować szczotką lub twardą stroną gąbki, aby usunąć cząsteczki gleby. Polecam orzechy włoskie: doskonale podkreślają słodycz buraków. Ale zielenina może być dowolna: od pikantnej kolendry po spokojniejszą pietruszkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Buraki należy obrać za pomocą małego noża lub obieraczki do warzyw. Pokrój buraki w cienkie paski. Możesz zetrzeć warzywo na grubej tarce. Im mniejsze buraki zostaną pokrojone, tym szybciej i bardziej równomiernie się usmażą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i włóż buraki do smażenia. Ogień jest średni. Mam stalową patelnię, ale bezpieczniej jest użyć nieprzywierającej patelni na początku podróży kulinarnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Buraki powinny być smażone, a nie duszone! Dlatego nie przykrywaj pokrywką. Czasy pieczenia mogą się różnić ze względu na właściwości buraków, wybrane kawałki i używane naczynia. Smażyłem Mój przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. I skupiasz się na miękkości buraków. Gdy tylko kawałek łatwo ulegnie pęknięciu, przejdź do czosnku. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce i dodaj do patelni. Ze względu na to, że czosnek zawiera dużo cukru, szybko się pali.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Buraki przełożyć do miski i doprawić sokiem z cytryny i solą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przed podaniem (bezpośrednio w salaterkach) udekoruj danie drobno posiekanymi świeżymi ziołami i drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy