skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z pieczonych buraków? To bardzo proste! Przygotuj niezbędne składniki. Umyj buraki pod bieżącą wodą i pamiętaj, aby wyszorować szczotką lub twardą stroną gąbki, aby usunąć cząsteczki gleby. Polecam orzechy włoskie: doskonale podkreślają słodycz buraków. Ale zielenina może być dowolna: od pikantnej kolendry po spokojniejszą pietruszkę.
Krok 2:
Buraki należy obrać za pomocą małego noża lub obieraczki do warzyw. Pokrój buraki w cienkie paski. Możesz zetrzeć warzywo na grubej tarce. Im mniejsze buraki zostaną pokrojone, tym szybciej i bardziej równomiernie się usmażą.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i włóż buraki do smażenia. Ogień jest średni. Mam stalową patelnię, ale bezpieczniej jest użyć nieprzywierającej patelni na początku podróży kulinarnej.
Krok 4:
Buraki powinny być smażone, a nie duszone! Dlatego nie przykrywaj pokrywką. Czasy pieczenia mogą się różnić ze względu na właściwości buraków, wybrane kawałki i używane naczynia. Smażyłem Mój przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. I skupiasz się na miękkości buraków. Gdy tylko kawałek łatwo ulegnie pęknięciu, przejdź do czosnku. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce i dodaj do patelni. Ze względu na to, że czosnek zawiera dużo cukru, szybko się pali.
Krok 5:
Buraki przełożyć do miski i doprawić sokiem z cytryny i solą.
Krok 6:
Przed podaniem (bezpośrednio w salaterkach) udekoruj danie drobno posiekanymi świeżymi ziołami i drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g