skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną domową pizzę z cukinii na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania pizzy z cukinii na patelni. Umyj i osusz warzywa i zioła. Majonez można przygotować samodzielnie lub zastąpić kwaśną śmietaną lub białym jogurtem naturalnym.
Krok 2:
Zetrzyj cukinię na grubej tarce i dokładnie wyciśnij sok. Jeśli weźmiesz już dojrzałą cukinię, usuń z niej nasiona i skórkę. I koniecznie spróbuj cukinii, stara cukinia może być gorzka. Jeśli cukinia jest młoda, Skórka i nasiona są cienkie i można je zetrzeć w całości.
Krok 3:
W misce z startą cukinią rozbij jajko i dodaj przesianą mąkę, pieprz, sól. Wymieszaj wszystko do masy bez grudek mąki.
Krok 4:
Wlej olej na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Przenieś ciasto z cukinii na patelnię o średnicy 26 centymetrów i spłaszcz. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj, aż Góra się zetnie, a spód lekko się zarumieni. Odwróć szeroką szpatułką.
Krok 5:
Posmaruj wierzch cienką warstwą majonezu. Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym lub sosem pomidorowym.
Krok 6:
Pokrój pomidora w pierścienie i wędliny, jak chcesz. Rozłóż pomidora i kiełbasę na całej powierzchni bazy cukinii. Wziąłem chleb mięsny i wędzoną kiełbasę.
Krok 7:
Zetrzyj ser na średniej tarce i posyp górę pizzy. Ser powinien się dobrze stopić. Twardy ser można zastąpić mozzarellą lub parmezanem.
Krok 8:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 7 do 10 minut. Ser powinien całkowicie się stopić, a krawędzie zaczną się rumienić. Zdejmij z ognia, posyp ziołami i podawaj natychmiast, gdy ser jest miękki.
Krok 9:
Smacznego.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Suszone mięso - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g