Pizza z cukinii na patelni

Szybki, prosty i pyszny. Minimum mąki i kalorii. Przydatne! Pizza z cukinii na patelni jest znacznie delikatniejsza i zdrowsza niż zwykła pizza, a taka pizza jest znacznie szybsza i łatwiejsza. Spróbuj! Jest to wspaniałe domowe śniadanie lunch lub kolację. Nadzienie do pizzy może być inne-wszystko, co masz w lodówce.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 20 % 6 g
202 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną domową pizzę z cukinii na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania pizzy z cukinii na patelni. Umyj i osusz warzywa i zioła. Majonez można przygotować samodzielnie lub zastąpić kwaśną śmietaną lub białym jogurtem naturalnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj cukinię na grubej tarce i dokładnie wyciśnij sok. Jeśli weźmiesz już dojrzałą cukinię, usuń z niej nasiona i skórkę. I koniecznie spróbuj cukinii, stara cukinia może być gorzka. Jeśli cukinia jest młoda, Skórka i nasiona są cienkie i można je zetrzeć w całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce z startą cukinią rozbij jajko i dodaj przesianą mąkę, pieprz, sól. Wymieszaj wszystko do masy bez grudek mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Przenieś ciasto z cukinii na patelnię o średnicy 26 centymetrów i spłaszcz. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj, aż Góra się zetnie, a spód lekko się zarumieni. Odwróć szeroką szpatułką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj wierzch cienką warstwą majonezu. Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym lub sosem pomidorowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidora w pierścienie i wędliny, jak chcesz. Rozłóż pomidora i kiełbasę na całej powierzchni bazy cukinii. Wziąłem chleb mięsny i wędzoną kiełbasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na średniej tarce i posyp górę pizzy. Ser powinien się dobrze stopić. Twardy ser można zastąpić mozzarellą lub parmezanem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 7 do 10 minut. Ser powinien całkowicie się stopić, a krawędzie zaczną się rumienić. Zdejmij z ognia, posyp ziołami i podawaj natychmiast, gdy ser jest miękki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Suszone mięso - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa osobna - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy