makrela smażona w cieście

Chcesz smażoną rybę? A co z makrelą? Spróbuj-Oceń! Smażone w cieście, z chrupiącą skórką... Sam aromat nie pozwoli już przejść obok takiej ryby. A po spróbowaniu bardzo trudno będzie się zatrzymać i nie zjeść! Smakuj i jedz!)
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 38 % 12 g
węglowodany 19 % 6 g
186 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

jak zrobić makrelę smażoną w cieście? Przed smażeniem makreli należy marynować, a tym samym odeprzeć jej ostry zapach. Aby to zrobić, oczyść rybę, umyj, oddziel filety, usuń kości i zalej marynatą przez 30 minut. Do marynaty wymieszaj Wino i sok z cytryny.

ubij jajko pieprzem i solą.

Usuń filety z makreli z marynaty, osusz serwetkami. W razie potrzeby pokrój na porcje. Zwiń każdy kawałek mąki, zanurz w jajku i na rozgrzanej patelni z olejem usmaż rybę na złoty kolor po obu stronach.

wszystkiego najsmaczniejszego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy