skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić wieprzowinę smażoną w kawałkach na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2:

Umyj mięso i dokładnie osusz. Można to zrobić za pomocą ręczników papierowych lub grubych serwetek. Teraz pokrój mięso na kawałki o wielkości około 3*3 centymetrów. Jest to optymalny rozmiar kawałków, ponieważ mniejsze wyschną, a większe mogą nie ugotować się w takim czasie. I na pewno będziemy kroić mięso w poprzek włókien, dzięki czemu mięso stanie się delikatne, a nie gumowe.
Krok 3:

Włóż mięso do miski i dodaj do niego przyprawy. Używam suchej Adjiki i czarnego pieprzu, ale możesz użyć dowolnego według własnego uznania. Tylko ilość zależy od ich składu i ostrości. Dobrze wymieszaj, aby przyprawy były równomiernie rozłożone na mięsie.
Krok 4:

Wlej połowę oleju roślinnego do miski z mięsem i wymieszaj.
Krok 5:

Na patelnię wlej pozostały olej i umieść na dużym ogniu, podgrzej. Połóż kawałki mięsa, ostrożnie, nie przypalaj, sok się rozpryskuje. Smaż mięso na dużym ogniu, mieszając, przez 8 minut. Wymieszaj ocet z wodą i wlej na patelnię.
Krok 6:

Dusić mięso na średnim ogniu, aż płyn całkowicie odparuje.
Krok 7:

Cebulę obrać, opłukać i cienko pokroić w ćwiartki. Dodaj cebulę na patelnię do mięsa.
Krok 8:

Opłucz pietruszkę i koperek, strząśnij z wody i pokrój.
Krok 9:

Wymieszaj mięso z cebulą i ziołami, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez dwie minuty.
Krok 10:

Zdejmij pokrywkę z patelni, ponownie wymieszaj i zdejmij z ognia.
Krok 11:

Nasza wieprzowina smażona w kawałkach na patelni jest gotowa. Ułóż na talerzach i podawaj.
Krok 12:

Smacznego.
taka wieprzowina pomoże Ci, gdy musisz karmić swoją rodzinę obficie i smacznie. Do tego najlepiej nadaje się polędwica wieprzowa, szyja, węglan lub antrykot. Cóż, w skrajnych przypadkach możesz wziąć łopatkę, chociaż okaże się nieco sztywna. Cebulę i zioła można umieścić więcej, wszystko zależy od gustu.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g



