Wieprzowina pieczona w kawałkach na patelni

chciałeś grilla zimą? Przygotuj go szybko w domu. Pyszne, miękkie mięso, które bardzo przypomina Kebab, przygotowuje się dosłownie w ciągu kilku minut i bez wychodzenia z domu. Najważniejsze jest to, że mięso ma małą warstwę tłuszczu, a nie ze starej świni.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 58 % 18 g
węglowodany 6 % 2 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę smażoną w kawałkach na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso i dokładnie osusz. Można to zrobić za pomocą ręczników papierowych lub grubych serwetek. Teraz pokrój mięso na kawałki o wielkości około 3*3 centymetrów. Jest to optymalny rozmiar kawałków, ponieważ mniejsze wyschną, a większe mogą nie ugotować się w takim czasie. I na pewno będziemy kroić mięso w poprzek włókien, dzięki czemu mięso stanie się delikatne, a nie gumowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mięso do miski i dodaj do niego przyprawy. Używam suchej Adjiki i czarnego pieprzu, ale możesz użyć dowolnego według własnego uznania. Tylko ilość zależy od ich składu i ostrości. Dobrze wymieszaj, aby przyprawy były równomiernie rozłożone na mięsie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej połowę oleju roślinnego do miski z mięsem i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelnię wlej pozostały olej i umieść na dużym ogniu, podgrzej. Połóż kawałki mięsa, ostrożnie, nie przypalaj, sok się rozpryskuje. Smaż mięso na dużym ogniu, mieszając, przez 8 minut. Wymieszaj ocet z wodą i wlej na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dusić mięso na średnim ogniu, aż płyn całkowicie odparuje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę obrać, opłukać i cienko pokroić w ćwiartki. Dodaj cebulę na patelnię do mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Opłucz pietruszkę i koperek, strząśnij z wody i pokrój.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj mięso z cebulą i ziołami, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez dwie minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zdejmij pokrywkę z patelni, ponownie wymieszaj i zdejmij z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasza wieprzowina smażona w kawałkach na patelni jest gotowa. Ułóż na talerzach i podawaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego.

taka wieprzowina pomoże Ci, gdy musisz karmić swoją rodzinę obficie i smacznie. Do tego najlepiej nadaje się polędwica wieprzowa, szyja, węglan lub antrykot. Cóż, w skrajnych przypadkach możesz wziąć łopatkę, chociaż okaże się nieco sztywna. Cebulę i zioła można umieścić więcej, wszystko zależy od gustu.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy