skład / składniki
metoda gotowania
W pierwszym etapie przygotowujemy ciasto, dla którego rozcieńczamy suche drożdże w ciepłej wodzie, dodajemy tam również olej roślinny. Przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości do szerokiej miski, zrób zagłębienie i wlej wodę drożdżową. Dodaj sól i zacznij ugniatać widelcem. Kiedy nie będzie już możliwe dzierżenie go, nadal ugniatamy go rękami. Ciasto zwijamy w kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do dojrzewania. Możesz zrobić to jeszcze łatwiej i zagnieść ciasto w wypiekaczu do chleba w specjalnym programie.
W międzyczasie przystępujemy do przygotowania nadzienia, dla którego gotowaną fasolę (lub puszkowaną, aw tym przypadku - bez płynu) wkładamy do pojemnika. Dodajemy tam pomidory bez skóry, pokrojone w drobną kostkę. Aby łatwo usunąć skórkę, pomidory należy zanurzyć we wrzącej wodzie na kilka sekund, a następnie szybko zalać zimną wodą. Do fasoli i pomidorów dodaj drobno posiekaną świeżą zieloną cebulę i przyprawy do smaku. Tutaj możesz eksperymentować i oprócz mielonej soli i pieprzu wprowadzić kurkumę, chmiel-suneli, suchą pietruszkę. Następnie nadzienie należy zmielić w dowolny dogodny sposób (albo przejść przez maszynkę do mięsa, stłumić tłuczkiem, albo użyć blendera). Najważniejsze jest to, że duże kawałki również pozostają, ponieważ jest smaczniejszy.
rozwałkuj ciasto bardzo cienko (dosłownie 2-3 mm) i wytnij koła. Na środku każdego kładziemy łyżkę nadzienia i zaczynamy zbierać ciasto, przyklejając krawędzie, jak pierogi. Możesz ozdobić krawędź widelcem.
gotowe placki smażyć partiami w dużej ilości rozgrzanego do czerwoności oleju roślinnego. Z każdej strony smaż przez 3 minuty, aż uzyskasz piękny jednolity złoty kolor. Rozłóż na warstwie ręczników papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowe ciasta podawaj na ciepło. Okazuje się, że są smaczne i satysfakcjonujące i mogą być daniem głównym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g