paszteciki z fasolą smażone

pyszne i pożywne! Gotuj z przyjemnością ciesz się rodziną! Smażone placki z fasolą natychmiast lecą ze stołu i zawsze wymagany jest dodatek. Można je gotować z wszelkiego rodzaju nadzieniami, a wersja fasolowa jest odpowiednia dla osób przestrzegających ścisłego postu lub zapalonych wegetarian.
♥+♥IrinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 30 % 17 g
węglowodany 54 % 30 g
323 kcal
IG: 42 / 0 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

W pierwszym etapie przygotowujemy ciasto, dla którego rozcieńczamy suche drożdże w ciepłej wodzie, dodajemy tam również olej roślinny. Przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości do szerokiej miski, zrób zagłębienie i wlej wodę drożdżową. Dodaj sól i zacznij ugniatać widelcem. Kiedy nie będzie już możliwe dzierżenie go, nadal ugniatamy go rękami. Ciasto zwijamy w kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do dojrzewania. Możesz zrobić to jeszcze łatwiej i zagnieść ciasto w wypiekaczu do chleba w specjalnym programie.

W międzyczasie przystępujemy do przygotowania nadzienia, dla którego gotowaną fasolę (lub puszkowaną, aw tym przypadku - bez płynu) wkładamy do pojemnika. Dodajemy tam pomidory bez skóry, pokrojone w drobną kostkę. Aby łatwo usunąć skórkę, pomidory należy zanurzyć we wrzącej wodzie na kilka sekund, a następnie szybko zalać zimną wodą. Do fasoli i pomidorów dodaj drobno posiekaną świeżą zieloną cebulę i przyprawy do smaku. Tutaj możesz eksperymentować i oprócz mielonej soli i pieprzu wprowadzić kurkumę, chmiel-suneli, suchą pietruszkę. Następnie nadzienie należy zmielić w dowolny dogodny sposób (albo przejść przez maszynkę do mięsa, stłumić tłuczkiem, albo użyć blendera). Najważniejsze jest to, że duże kawałki również pozostają, ponieważ jest smaczniejszy.

rozwałkuj ciasto bardzo cienko (dosłownie 2-3 mm) i wytnij koła. Na środku każdego kładziemy łyżkę nadzienia i zaczynamy zbierać ciasto, przyklejając krawędzie, jak pierogi. Możesz ozdobić krawędź widelcem.

gotowe placki smażyć partiami w dużej ilości rozgrzanego do czerwoności oleju roślinnego. Z każdej strony smaż przez 3 minuty, aż uzyskasz piękny jednolity złoty kolor. Rozłóż na warstwie ręczników papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowe ciasta podawaj na ciepło. Okazuje się, że są smaczne i satysfakcjonujące i mogą być daniem głównym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy