smażenie cebuli marchewki

smażenie jest bardzo potrzebne! Smażenie jest ważne wszędzie! Po zapoznaniu się z zaleceniami w tym przepisie możesz łatwo ugotować smażoną cebulę i marchewkę. Będzie dokładnie taki, jak powinien, z przezroczystą cebulą i miękką marchewką, która puściła sok, nadając potrawom wspaniały kolor i wspaniały aromat.
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 75 % 24 g
węglowodany 22 % 7 g
235 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

wiele początkujących gospodyń domowych zastanawia się, jak prawidłowo ugotować smażoną cebulę i marchewkę, ponieważ trafia ona do ogromnej liczby potraw kuchni słowiańskiej, najczęściej do pierwszych dań, ale także do drugich,a także do sałatek.
więc gotowanie go jest oczywiście ważne, jeśli chcesz, aby smak Twojego Dania był prawidłowy.
1. Najpierw weź dużą głowę białej cebuli, obierz ją, umyj w zimnej wodzie i pokrój. Musisz pokroić wystarczająco drobno. Najpierw pokrój cebulę na pół, następnie cienko na półpierścienie, a następnie drobno pokrój półpierścienie wzdłuż.
2. Wlej olej na patelnię i podgrzej. Rozłóż cebulę na rozgrzanym oleju. Rozprowadzamy na całej powierzchni patelni. Olej powinien wystarczyć, ale aby cebula nie unosiła się w nim. Stawiamy ogień na minimum. Wtedy cebula na pewno się nie przypali, gdy robisz marchewki.
3. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
4. Gdy cebula stanie się przezroczysta, możesz wlać marchewki. Dobrze wymieszaj i pozostaw na małym ogniu do smażenia. Gdy marchewki wypuszczą sok, staną się miękkie i rozjaśnią się, a następnie smażenie jest gotowe.
jest kilka niuansów.
jeśli wcześniej pokroisz cebulę i pocierasz marchewki, możesz smażyć na większym ogniu, tylko wtedy musisz cały czas mieszać i nie odchodzić od pieca. W takim przypadku smażenie ugotuje się szybciej.
marchewka pochłania olej. Jeśli zauważysz, że po tym, jak cebula stała się przezroczysta i praktycznie nie ma oleju, musisz dodać trochę więcej, w przeciwnym razie marchewka się spali.
również niektóre gospodynie domowe lubią prażenie z marchewką startą na grubej tarce. W takim przypadku zaleca się najpierw umieścić marchewki na patelni, a następnie cebulę, aby marchewki miały czas na gotowanie.
smażenie z drobno startą marchewką pozwala na więcej soku i sprawia, że pierwsze i drugie danie mają piękniejszy kolor. Nadaje im przyjemny zapach.
do smażenia barszczu dodaje się koncentrat pomidorowy lub sok pomidorowy lub sok ze świeżych pomidorów.
do smażenia można również dodać paprykę. Nadaje potrawie niesamowity smak. Możesz również dodać przyprawy i przyprawy, jeśli przygotowujesz pikantne danie.
smażenie dodaje się do pierwszych potraw na kilka minut przed końcem gotowania.
miłego gotowania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy