smażone krewetki w sosie sojowym w skorupce

smażony morski przysmak to niezwykły i oryginalny smak. Krewetki jako przystawka są zawsze oryginalne, a użyte jako składnik sprawią, że danie będzie wyrafinowane, wykraczające poza zwyczajność i codzienność. Przyprawy i sos sojowy nadają morskiemu przysmakowi przyjemny słodko-pikantny smak.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 17 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 22 % 8 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

aby ugotować smażone krewetki w sosie sojowym w skorupce, najpierw musisz rozmrozić owoce morza. Można to zrobić w temperaturze pokojowej, ale lepiej w lodówce. Tak więc proces rozmrażania będzie stopniowy, a małże zachowają swoje właściwości do maksimum.
rozmrożone krewetki dobrze spłucz zimną wodą, pozwól wodzie spłynąć. Krewetki osuszyć na ręczniku papierowym.
czosnek obrać, umyć, pokroić w duże plasterki. Zbyt mały czosnek nie jest konieczny.
korzeń imbiru umyć, obrać, pokroić na małe kawałki.
patelnię należy wybrać o odpowiedniej średnicy, aby krewetki leżały w jednej warstwie i równomiernie smażyły.
na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, włóż czosnek i imbir. Smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez 1 minutę. To sprawi, że olej będzie pachnący.
wlej połowę sosu sojowego, wymieszaj. Potem jeszcze 1 minutę.
usuń czosnek i imbir z patelni.
rozłóż suszone krewetki. Użyłem odmiany królewskiej. Smaż je z częstym mieszaniem przez 4 minuty. Jeśli owoce morza są małych odmian, to 2-3 minuty.
wlać resztki sosu sojowego, wymieszać. SOS zagotuje się, rozprowadzając na powierzchni krewetek.
opcjonalnie dodaj trochę soli. Należy jednak pamiętać, że sos sojowy nadaje produktowi słony smak.
smażyć, często mieszając, przez kolejne 4 minuty. Jeśli małże są małe, to 3 minuty. Ważne jest, aby nie prześwietlać krewetek, aby nie były twarde.
ułóż gotowe owoce morza na talerzu.
przed podaniem skrop krewetki sokiem z cytryny.
w razie potrzeby możesz ozdobić świeżymi ziołami. Podkreśli smak owoców morza.
podawaj smażone krewetki jako przystawkę.
obrane owoce morza mogą być dodatkiem do przystawki. Idealny jest gotowany ryż lub makaron. Krewetki mogą być również używane jako składnik sałatek.
w każdym razie smażony morski przysmak sprawi, że danie będzie Oryginalne i niesamowicie smaczne.
smacznego!

krewetki smażone w nieobranej formie są smaczniejsze, ponieważ skorupa zachowuje wszystkie soki i smak owoców morza.

wytrawne i półwytrawne białe wino bez ostrej kwasowości, półwytrawny szampan, a także lekkie piwa nadają się do serwowania smażonych krewetek jako przystawki. Napoje te najjaśniej ujawniają smak owoców morza. W takim przypadku zaleca się schłodzenie alkoholu do 10-12 stopni.

W zasadzie wszystkie smażone krewetki zjadliśmy w ścisłym związku z makaronem).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy