skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z mięsem lub leniwe czebureki? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Zacznij od zrobienia ciasta. Mleko i jajka muszą mieć temperaturę pokojową, aby ciasto było udane. Dlatego wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem - 1-2 godziny.
Krok 2:
Umyj jajka mydłem. W głębokiej misce ubij jajka z cukrem i solą. Nie musisz ubijać piany.
Krok 3:
Następnie dodaj mleko i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Przesiej mąkę, aby była nasycona tlenem, a naleśniki okazały się przewiewne. Zrób zagłębienie w mące i wlej tam płynny składnik ciasta jajeczno-mlecznego. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Resztę mąki dodawaj małymi porcjami, aż ciasto będzie gęste jak ciężka śmietana.
Krok 5:
Dodaj olej roślinny, wymieszaj. Następnie wlej wrzącą wodę i natychmiast szybko wymieszaj. Pozostaw ciasto na 15-20 minut.
Krok 6:
Gdy ciasto odpoczywa, zajmij się nadzieniem. Możesz wziąć dowolne warzywa-pietruszkę, kolendrę, tymianek, koperek. Wzięłam koperek.
Krok 7:
Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Umieść mięso mielone, zioła i cebulę w głębokiej misce, aby ułatwić mieszanie.
Krok 8:
Dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie zagniataj nadzienie, aż będzie gładkie. Jeśli mocno ugniatasz, dodaj trochę wody i ponownie wymieszaj.
Krok 9:
Weź patelnię o średnicy 22 cm - naleśnik lub taką, w której wygodnie pieczesz naleśniki. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Posmaruj olejem roślinnym. Zrób średni ogień, mam 7 na 10. Wlej na nią trochę ciasta i obracając je i przechylając, rozprowadź na całym dnie. I od razu. gdy ciasto jest jeszcze płynne, nałóż około łyżki nadzienia na połowę.
Krok 10:
Użyj łopatki, aby podnieść wolną połowę naleśnika i przykryć nadzienie. Delikatnie, aby ciasto się nie rozerwało, dociśnij krawędzie, aby przylegały do siebie.
Krok 11:
Piecz naleśniki z obu stron na złoty kolor. W razie potrzeby posmaruj patelnię olejem, jeśli zaczniesz przyklejać się do patelni.
jeśli lubisz chebureki i naleśniki - to danie jest dla ciebie.
z podanej liczby produktów dostałem 8 naleśników.
do smaku leniwe czebureki nie ustępują zwykłym czeburekom. Podawaj je na gorąco z warzywami lub po prostu bez niczego.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g