naleśniki z mięsem lub leniwe czebureki

bez wyrabiania ciasta, najbardziej leniwe naleśniki z mięsem! Oryginalne wykonanie obfitych i bardzo smacznych cheburek z soczystym nadzieniem. Ciasto według tego przepisu jest delikatne, gęste i elastyczne - wygodnie jest z nim pracować. Ze względu na to, że nie trzeba rzeźbić leniwych cheburek, gotowanie zajmuje niewiele czasu.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 42 % 15 g
węglowodany 42 % 15 g
217 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z mięsem lub leniwe czebureki? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Zacznij od zrobienia ciasta. Mleko i jajka muszą mieć temperaturę pokojową, aby ciasto było udane. Dlatego wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem - 1-2 godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jajka mydłem. W głębokiej misce ubij jajka z cukrem i solą. Nie musisz ubijać piany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj mleko i mieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę, aby była nasycona tlenem, a naleśniki okazały się przewiewne. Zrób zagłębienie w mące i wlej tam płynny składnik ciasta jajeczno-mlecznego. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Resztę mąki dodawaj małymi porcjami, aż ciasto będzie gęste jak ciężka śmietana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej roślinny, wymieszaj. Następnie wlej wrzącą wodę i natychmiast szybko wymieszaj. Pozostaw ciasto na 15-20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto odpoczywa, zajmij się nadzieniem. Możesz wziąć dowolne warzywa-pietruszkę, kolendrę, tymianek, koperek. Wzięłam koperek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Umieść mięso mielone, zioła i cebulę w głębokiej misce, aby ułatwić mieszanie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie zagniataj nadzienie, aż będzie gładkie. Jeśli mocno ugniatasz, dodaj trochę wody i ponownie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź patelnię o średnicy 22 cm - naleśnik lub taką, w której wygodnie pieczesz naleśniki. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Posmaruj olejem roślinnym. Zrób średni ogień, mam 7 na 10. Wlej na nią trochę ciasta i obracając je i przechylając, rozprowadź na całym dnie. I od razu. gdy ciasto jest jeszcze płynne, nałóż około łyżki nadzienia na połowę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Użyj łopatki, aby podnieść wolną połowę naleśnika i przykryć nadzienie. Delikatnie, aby ciasto się nie rozerwało, dociśnij krawędzie, aby przylegały do siebie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz naleśniki z obu stron na złoty kolor. W razie potrzeby posmaruj patelnię olejem, jeśli zaczniesz przyklejać się do patelni.

jeśli lubisz chebureki i naleśniki - to danie jest dla ciebie.

z podanej liczby produktów dostałem 8 naleśników.

do smaku leniwe czebureki nie ustępują zwykłym czeburekom. Podawaj je na gorąco z warzywami lub po prostu bez niczego.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy