skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z łosia? Przygotuj wszystkie składniki. Jeśli polędwica jest uważana za najlepsze mięso dla świni lub wołowiny, to mięso z żyłkami jest delikatniejsze dla łosia. Najważniejsze jest to, że mięso jest świeże i wysokiej jakości. Najłatwiejszym sposobem przygotowania mięsa dowolnego buszu jest moczenie go w czystej zimnej wodzie przez około 2 godziny. W tym czasie kilkakrotnie zmieniaj wodę.
Krok 2:
Jak usunąć specyficzny zapach z mięsa? Przenieś go do głębokiego pojemnika lub garnka. Dodaj do niego kilka liści laurowych i główkę cebuli pokrojonej na kawałki. Wlej trochę octu jabłkowego i zalej czystą zimną wodą. Pozostaw mięso w spokoju na pół godziny. Następnie wyjmij go z wody, wysusz. W osobnej misce namocz kilka kromek białego chleba w mleku.
Krok 3:
Przełóż mięso łosia przez maszynę do mięsa, lepiej dwa razy. Wyjmij masło z lodówki, powinno być twarde. Pokrój go w kostkę i ponownie przepuść przez maszynę do mięsa wraz z mielonym mięsem, dodając kilka obranych ząbków czosnku i kawałek smalcu.
Krok 4:
Dodaj do miski z mielonym mięsem wszystkie suche przyprawy z listy i sól do smaku. Wlej mleko z namoczonym chlebem do miski z mielonym mięsem. Dobrze zagnieść masę, aż będzie gładka. Mięso mielone powinno być gęste i wilgotne. Mięso mielone zwinąć w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
Krok 5:
Wyjmij mięso mielone z lodówki. Zacznij tworzyć z niego kotlety o pożądanym kształcie i rozmiarze. Zrób to rękami zanurzonymi w wodzie. Każdy kotlet obtocz w mące pszennej lub bułce tartej.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Na jakim oleju najlepiej smażyć? Weź rafinowany, o wysokiej temperaturze dymienia. Rozgrzej go. Przełóż kotlety na rozgrzany olej.
Krok 7:
Smaż kotlety z łosia na złoty kolor po obu stronach na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień do średniego. Wlej trochę wody na patelnię. Przykryj patelnię i gotuj kotlety przez około 15-25 minut, od czasu do czasu obracając kotlety. Płyn na patelni powinien całkowicie odparować.
Krok 8:
Podawaj gotowe kotlety z łosia na gorąco z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Łosiatyna - 100 kcal/100g