kotlety z łosia

bardzo smaczne, soczyste, pachnące, delikatne, oryginalne! Kotlety z łosia przez cały czas były uważane za wykwintny przysmak, który był podawany na specjalne okazje. Złą rzeczą jest to, że mięso z buszu ma specyficzny zapach, który wpływa na smak potrawy. Powiem Ci, jak się go pozbyć!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 32 % 7 g
133 kcal
IG: 14 / 43 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z łosia? Przygotuj wszystkie składniki. Jeśli polędwica jest uważana za najlepsze mięso dla świni lub wołowiny, to mięso z żyłkami jest delikatniejsze dla łosia. Najważniejsze jest to, że mięso jest świeże i wysokiej jakości. Najłatwiejszym sposobem przygotowania mięsa dowolnego buszu jest moczenie go w czystej zimnej wodzie przez około 2 godziny. W tym czasie kilkakrotnie zmieniaj wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak usunąć specyficzny zapach z mięsa? Przenieś go do głębokiego pojemnika lub garnka. Dodaj do niego kilka liści laurowych i główkę cebuli pokrojonej na kawałki. Wlej trochę octu jabłkowego i zalej czystą zimną wodą. Pozostaw mięso w spokoju na pół godziny. Następnie wyjmij go z wody, wysusz. W osobnej misce namocz kilka kromek białego chleba w mleku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż mięso łosia przez maszynę do mięsa, lepiej dwa razy. Wyjmij masło z lodówki, powinno być twarde. Pokrój go w kostkę i ponownie przepuść przez maszynę do mięsa wraz z mielonym mięsem, dodając kilka obranych ząbków czosnku i kawałek smalcu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do miski z mielonym mięsem wszystkie suche przyprawy z listy i sól do smaku. Wlej mleko z namoczonym chlebem do miski z mielonym mięsem. Dobrze zagnieść masę, aż będzie gładka. Mięso mielone powinno być gęste i wilgotne. Mięso mielone zwinąć w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij mięso mielone z lodówki. Zacznij tworzyć z niego kotlety o pożądanym kształcie i rozmiarze. Zrób to rękami zanurzonymi w wodzie. Każdy kotlet obtocz w mące pszennej lub bułce tartej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Na jakim oleju najlepiej smażyć? Weź rafinowany, o wysokiej temperaturze dymienia. Rozgrzej go. Przełóż kotlety na rozgrzany olej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż kotlety z łosia na złoty kolor po obu stronach na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień do średniego. Wlej trochę wody na patelnię. Przykryj patelnię i gotuj kotlety przez około 15-25 minut, od czasu do czasu obracając kotlety. Płyn na patelni powinien całkowicie odparować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj gotowe kotlety z łosia na gorąco z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Łosiatyna - 100   kcal/100g

Podobne przepisy