soczysty szaszłyk wołowy na grillu

niezrównanie pyszne, niewiarygodnie miękkie i apetyczne! Soczysty kebab wołowy na grillu uzyskuje się z dymem, a jednocześnie jest bardzo delikatny. Z pewnością spodoba się wszystkim członkom twojej rodziny. A gotowanie jest bardzo proste, możesz dostosować dowolne mięso lub drób!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 19 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 7 % 2 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kebab wołowy na grillu? Aby Kebab był soczysty i miękki, musisz wziąć odpowiednią część zwierzęcia. Idealnie nadaje się do tego polędwica, tył nogi krowy(wołu) lub polędwica z tyłu. Ważne jest, aby zwierzę było młode. Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żarówki nie są zbyt duże. Obierz cebulę i spłucz w zimnej wodzie. Przygotuj suche przyprawy do marynowania wołowiny. Jakie przyprawy i w jakiej ilości użyć? Zestaw przypraw może być dowolny według twoich upodobań. Do wołowiny zwykle używam mieszanki mielonej papryki, odrobiny kolendry i suchych ziół prowansalskich. Ilość soli jest również indywidualna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz wołowinę i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Odetnij żyły i folię, jeśli są dostępne. Pokrój mięso na porcje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozmiar kawałków nie rób zbyt dużych lub wręcz przeciwnie małych. Duże kawałki będą słabo i długo smażone, a bardzo małe mogą okazać się suche. Pokrój mięso o wielkości około dużego orzecha włoskiego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój każdą cebulę na dwie lub cztery części. Wyślij do blendera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel na gładką masę. Na tym etapie gotowania możesz użyć maszynki do mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij masę cebulową do gazy lub drobnego sita, aby oddzielić sok. Przepis wymaga około pół szklanki soku, ta ilość wystarczy do marynowania półtora kilograma wołowiny. Ciasto cebulowe można stosować w farszu do pierogów, manti lub kotletów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij przyprawy i sól do pokrojonej wołowiny. Na tym etapie możesz dodać posiekaną świeżą bazylię, pietruszkę lub kolendrę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej sok z cebuli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą lub pokrywką i wyślij do lodówki na co najmniej dwie godziny. Nie warto długo trzymać wołowiny w marynacie cebulowej, wystarczą dwie lub trzy godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozpal ognisko w grillu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy Drewno się pali, wyjmij mięso z lodówki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nawlecz wołowinę na szaszłyki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kiedy drewno opałowe zostanie spalone, a węgle pozostaną, możesz przejść do następnego kroku. Jeśli węgle w grillu są zbyt duże, zmiażdż je pokerem lub innym przedmiotem na mniejsze kawałki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż szaszłyki na grillu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smaż kawałki mięsa, od czasu do czasu obracając każdy szpikulec.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ugotuj szaszłyki. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków, siły ciepła i jakości mięsa. Wytnij jeden z kawałków nożem, jeśli w środku jest przezroczysty sok, kebab jest gotowy!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podawaj, aż mięso ostygnie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zaoferuj świeże warzywa, młode warzywa i wszelkiego rodzaju sosy do kebabów.

do gotowania szaszłyków nie zaleca się używania gotowanego na parze mięsa. Od momentu uboju zwierzęcia pozostaw kawałek wołowiny w lodówce na co najmniej jeden dzień lub dwa "dojrzewanie".  Pod wpływem enzymów włókna mięśniowe miękną, a dojrzałe mięso poddane obróbce cieplnej nie będzie twarde.  


smacznego!

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy