bujne naleśniki na kefirze jak babcia

w pośpiechu, łatwe, proste, bez drożdży-na śniadanie! Bujne naleśniki na kefirze, takie jak babcia, ugotujesz w 15 minut. Niezwykle łatwe w użyciu ciasto i pyszny wynik! Placki wyglądają tak przewiewnie, że wyglądają jak bułeczki drożdżowe!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 56 % 29 g
284 kcal
IG: 7 / 3 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bujne naleśniki na kefirze jak babcia? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty. Weź kefir o dowolnej zawartości tłuszczu, do wyboru. Jajko umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto na naleśniki, weź obszerną miskę i wlej do niej mąkę pszenną najwyższej jakości przesianą przez drobne sito. Dodaj cukier, cukier waniliowy i dwie czubate łyżeczki proszku do pieczenia do miski z mąką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź głęboką miskę i rozbij do niej jedno jajko kurze, a następnie wlej do niej jedną trzecią łyżeczki soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze ubij jajko kurze w misce trzepaczką, rozbijając pasma białka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej kefir (mój ma 2,5%) do miski z jajkiem kurzym w temperaturze pokojowej i wymieszaj trzepaczką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj jedną łyżkę oleju roślinnego do wspólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej przygotowaną płynną bazę do miski z mąką i wymieszaj wszystkie składniki razem trzepaczką. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta-powinno być jak gęsta śmietana.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kontynuuj dokładne ubijanie wszystkich składników w misce trzepaczką, aż uzyskasz jednorodne ciasto o wymaganej konsystencji, które następnie odstaw na piętnaście minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść patelnię, najlepiej z grubym dnem, na kuchence i wlej do niej pięć do sześciu łyżek oleju roślinnego, który następnie podgrzej, włączając piec na średnim ogniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż na patelni jedną łyżkę przygotowanego ciasta, uprzednio zwilżając łyżkę olejem roślinnym i smaż uformowane naleśniki na złoty kolor z każdej strony.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż ugotowane naleśniki z patelni na talerzu pokrytym serwetką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

zwracamy uwagę na bardzo prosty i szybki przepis na przygotowanie pysznych i przewiewnych naleśników z ciasta bez drożdży na kefirze! Niezwykle delikatne i bujne domowe naleśniki na kefirze bez dodatku drożdży, ciasto, na które przygotowuje się bardzo szybko, wszyscy będą pamiętać tylko miłym słowem! Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy