skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić smażoną wątróbkę drobiową w cieście? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź schłodzoną wątrobę, zawiera znacznie więcej składników odżywczych niż zamrożona wątroba. Większe jajko, najlepiej domowe. Mąka może być dowolna, mam zwykłą pszenicę. Ale możesz także wziąć niestandardowe rodzaje mąki: ryż, grykę, płatki owsiane - za każdym razem otrzymasz nowy oryginalny smak i aromat.
Krok 2:
Do ciasta wymieszaj mąkę z solą. Aby uzyskać pewną pikantność, do mąki można dodać nie tylko sól, ale także inne suszone zioła i przyprawy. Być może jesteś miłośnikiem ostrych, a wtedy będą całkiem odpowiednie: mielony pieprz, czosnek w proszku, chmiel-suneli. Miłośnicy tradycyjnych smaków mogą dodać suszony koperek, pietruszkę, zioła prowansalskie. Wymieszaj mąkę z solą i innymi dodatkami.
Krok 3:
Również do ciasta potrzebujemy jajka. Umyj go dobrze, wbij w wystarczająco głęboką miskę i mieszaj widelcem, aż będzie gładka. Najpierw sprawdź jajko pod kątem świeżości: zanurz je w pojemniku z wodą o temperaturze pokojowej: jeśli jajko tonie , jest świeże. Jeśli się pojawi, lepiej go nie używać, ponieważ jajko nie jest pierwszą świeżością.
Krok 4:
Dobrze umyj wątrobę. W razie potrzeby usuń przewody żółciowe - zwykle są zielone. Takie rzeczy należy wyciąć i wyrzucić - zawierają żółć, a jeśli ugotujesz z nimi wątrobę, danie będzie bardzo gorzkie. Zostawiłem kawałki wątroby wystarczająco duże i praktycznie nawet ich nie pokroiłem.
Krok 5:
Zanurz każdy kawałek wątroby w jajku.
Krok 6:
Następnie natychmiast zwiń mąkę. Możesz powtórzyć procedurę mąki jajecznej - ciasto okaże się znacznie gęstsze.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Możesz wziąć dowolny olej roślinny: odpowiednia jest kukurydza, słonecznik i oliwka. Ale do smażenia na patelni Zawsze używaj rafinowanego oleju, aby nie przypalił się na patelni. Ułóż kawałki panierowane kawałki wątroby. Smaż przez około 7 minut z każdej strony.
Krok 8:
Wątroba jest soczysta w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g