skład / składniki
metoda gotowania
1. Aby przygotować pąki do gotowania, pokrój je w poprzek na plastry 0,5-1 cm i moczyć przez kilka godzin, czasami zmieniając wodę. Następnie podpal i dwukrotnie zagotuj, za każdym razem spuszczając wodę i dobrze spłukując zarówno nerki, jak i patelnię.
2. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w paski, zetrzyj marchewki. Rozgrzej olej na patelni i połóż cebulę i marchewkę na oleju. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do połowy ugotowanego.
3. Dodaj nerki do warzyw i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą całkowicie ugotowane, a nerki będą opiekane.
4. Sól, dodaj śmietanę, zioła i przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na małym ogniu.
możesz podawać takie danie z owsianką, makaronem lub ziemniakami lub po prostu na kromce chleba, opiekanej lub suszonej w piekarniku.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Nerki wieprzowe - 102 kcal/100g