pieczone nerki wieprzowe

pyszne smażone nerki ze śmietaną! Gotuj raz , a będziesz gotować częściej. Takie pąki są smaczne i samowystarczalne. Z chlebem jako przekąską idą z hukiem!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 13 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 8 % 2 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Aby przygotować pąki do gotowania, pokrój je w poprzek na plastry 0,5-1 cm i moczyć przez kilka godzin, czasami zmieniając wodę. Następnie podpal i dwukrotnie zagotuj, za każdym razem spuszczając wodę i dobrze spłukując zarówno nerki, jak i patelnię.
2. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w paski, zetrzyj marchewki. Rozgrzej olej na patelni i połóż cebulę i marchewkę na oleju. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do połowy ugotowanego.
3. Dodaj nerki do warzyw i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą całkowicie ugotowane, a nerki będą opiekane.
4. Sól, dodaj śmietanę, zioła i przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na małym ogniu.
możesz podawać takie danie z owsianką, makaronem lub ziemniakami lub po prostu na kromce chleba, opiekanej lub suszonej w piekarniku.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Nerki wieprzowe - 102   kcal/100g

Podobne przepisy