skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć filet z tilapii w mące na patelni? Nie ma nic prostszego! Nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z tym przepisem. Przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Olej do smażenia ryb weź rafinowany słonecznik lub specjalną oliwę do smażenia.
Krok 2:
Umyj Tilapię, osusz. Jeśli masz wystarczająco duże filety, możesz pokroić każdy wzdłuż na pół. Ale miałem rybę i tak małą, więc ugotowałem ją w całości. Miałem świeżą rybę. Jeśli używasz zamrożonego, najpierw rozmroź go i lekko wyciśnij, eliminując nadmiar wilgoci.
Krok 3:
Natrzyj każdy kawałek ryby solą i pieprzem z obu stron. Możesz również posypać mieszanką suchych przypraw dla ryb - w ten sposób okaże się smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól i pieprz, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia. Pozostaw tilapię do marynowania na 10 minut.
Krok 4:
W międzyczasie wlej mąkę do suchego talerza. Mąkę można wcześniej przesiać. Dokładnie zwiń każdy filet w mące z obu stron. Strząśnij nadmiar mąki, aby nie przypaliła się na patelni.
Krok 5:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Rozłóż tilapię i smaż przez 3-5 minut na złoty kolor.
Krok 6:
Następnie odwróć rybę na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez około 3-5 minut, aż uzyskasz złoty kolor.
Krok 7:
Przenieś gotową rybę na talerz i podawaj. Przystawka jest odpowiednia dla każdego-od świeżych warzyw po gotowane ziemniaki, płatki zbożowe lub makaron. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Tilapia - 103 kcal/100g