filety z tilapii w mące na patelni

w pośpiechu, bardzo smaczne, bardzo proste-na obiad! Filety tilapia w mące na patelni ugotujesz w 20 minut. Ryba okazuje się niezwykle delikatna, miękka, pachnąca! Możesz dodać do niego różne przyprawy, podawać z sosami, świeżymi warzywami. Jest niesamowicie pyszny!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 15 g
tłuszcze 36 % 14 g
węglowodany 26 % 10 g
226 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć filet z tilapii w mące na patelni? Nie ma nic prostszego! Nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z tym przepisem. Przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Olej do smażenia ryb weź rafinowany słonecznik lub specjalną oliwę do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj Tilapię, osusz. Jeśli masz wystarczająco duże filety, możesz pokroić każdy wzdłuż na pół. Ale miałem rybę i tak małą, więc ugotowałem ją w całości. Miałem świeżą rybę. Jeśli używasz zamrożonego, najpierw rozmroź go i lekko wyciśnij, eliminując nadmiar wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natrzyj każdy kawałek ryby solą i pieprzem z obu stron. Możesz również posypać mieszanką suchych przypraw dla ryb - w ten sposób okaże się smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól i pieprz, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia. Pozostaw tilapię do marynowania na 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie wlej mąkę do suchego talerza. Mąkę można wcześniej przesiać. Dokładnie zwiń każdy filet w mące z obu stron. Strząśnij nadmiar mąki, aby nie przypaliła się na patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Rozłóż tilapię i smaż przez 3-5 minut na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć rybę na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez około 3-5 minut, aż uzyskasz złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś gotową rybę na talerz i podawaj. Przystawka jest odpowiednia dla każdego-od świeżych warzyw po gotowane ziemniaki, płatki zbożowe lub makaron. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Tilapia - 103   kcal/100g

Podobne przepisy