placki z groszkiem smażone na patelni

bujne pyszne, apetyczne ciasta budżetowe nakarmią dużą rodzinę! Te paszteciki to proste, codzienne i bardzo przystępne danie! I poznałem ich po ślubie-mój mąż poprosił o gotowanie, ale nie wiedziałem jak... Ale kiedy je ugotowałem - bardzo mi się podobało-nie gorzej niż tradycyjne placki z ziemniakami lub kapustą, do których wszyscy są przyzwyczajeni! A jeśli zamiast mleka w cieście weźmiesz wodę, otrzymasz wspaniałe danie na czczo! Spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 34 % 21 g
węglowodany 52 % 32 g
342 kcal
IG: 41 / 0 / 59

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj drożdże do mąki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sol

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukier

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszamy

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ciepłe mleko

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciepła woda

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Olej roślinny

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto! Zagniataj ciasto przez 10-15 minut. Szczęśliwi właściciele Maszyny do chleba mogą korzystać z jej usług-ta technika radzi sobie z tym zadaniem po mistrzowsku!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze zagniecione ciasto jest gładkie i elastyczne

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W międzyczasie zajmijmy się farszem. Oto niezbędne składniki

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Groszek lepiej namoczyć wieczorem - wtedy szybciej się zagotuje

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wodę, w której moczył się groszek, należy spuścić i zalać czystą wodą

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Woda powinna przykryć groszek 1-2 palcami. Jeśli groszek nie jest wcześniej namoczony, bierzemy więcej wody

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zagotuj groszek i zmniejsz ogień! Musisz gotować groszek z uchyloną pokrywką-podobnie jak mleko, stara się uciec

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Groszek solimy i gotujemy, aż zmięknie. Dobry groszek gotuje się do stanu puree

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Cebula drobno posiekana

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor. Możesz dodać trochę wędzonego boczku dla smaku

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Mój groszek nie jest całkowicie ugotowany, więc puree go za pomocą popychacza. Teraz groszek jest trochę płynny, ale to nie jest straszne-zgęstnieje, gdy ostygnie!

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dodaj smażoną cebulę

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wymieszaj-nasze nadzienie jest gotowe! Pozostaw do ostygnięcia

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    A po godzinie ciasto już dobrze wyrosło, mimo że drożdże zostały po prostu zmieszane z mąką i nie ugotowaliśmy ciasta!

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Podziel ciasto na małe bułeczki! Z tych składników dostałem 20 sztuk.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Ugniataj rękami w tortillę

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rozłóż nadzienie. Uwielbiam, gdy w paszteciku jest jak najwięcej nadzień, więc wkładam więcej

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Teraz najważniejsze jest dokładne uformowanie ciasta

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Pierwszy placek jest gotowy!

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Połóż szew w dół

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Teraz potrzeba 10-15 minut, aby ciasta wyrosły - w ten sposób będą jeszcze bardziej puszyste

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Smażyć placki w oleju roślinnym na złoty kolor. Bardzo podoba mi się stara żeliwna patelnia do tych celów - ma wyższą temperaturę ogrzewania niż nowoczesne patelnie teflonowe

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Odwróć i usmaż z drugiej strony

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Mamy takich przystojnych ludzi! Układamy je na ręcznikach papierowych, aby stos nadmiaru tłuszczu

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Smacznego!

te proste paszteciki mogą być świetnym dodatkiem do pierwszego dania, a także świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie! Spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy