plamiak smażony

niesamowita ryba, soczysta, z chrupiącą złotą skórką. Niedaleko mojego domu otworzył się sklep ze świeżymi rybami. Oczywiście prawie natychmiast udałem się do niego, aby kupić jakąś rybę. Kupiłem plamiaka i ugotowałem z niego takie jedzenie jak smażony plamiak, a teraz opowiem ci o tym przepisie kulinarnym.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 16 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 13 % 3 g
117 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

jak zrobić smażonego plamiaka? Zacznij od oczyszczenia, wypatroszenia i dobrego spłukania ryby, a następnie wysuszenia. Następnie pokrój go na porcje, sól i pieprz według własnych upodobań. Teraz zwiń każdy kawałek w przesianej mące lub bułce tartej. Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu i smaż plamiaka z obu stron na złoty kolor. Plamiak można gotować zarówno z zamkniętą pokrywką, jak i otwartą. Gdy cała ryba będzie gotowa, przenieś ją na talerz pokryty sałatą (lub kapustą chińską) i udekoruj plasterkami cytryny na wierzchu. Oto nasze danie i gotowe. Możesz podawać go na gorąco z ziemniakami. Smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Plamiak - 90   kcal/100g

Podobne przepisy