skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak zrobić smażonego plamiaka? Zacznij od oczyszczenia, wypatroszenia i dobrego spłukania ryby, a następnie wysuszenia. Następnie pokrój go na porcje, sól i pieprz według własnych upodobań. Teraz zwiń każdy kawałek w przesianej mące lub bułce tartej. Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu i smaż plamiaka z obu stron na złoty kolor. Plamiak można gotować zarówno z zamkniętą pokrywką, jak i otwartą. Gdy cała ryba będzie gotowa, przenieś ją na talerz pokryty sałatą (lub kapustą chińską) i udekoruj plasterkami cytryny na wierzchu. Oto nasze danie i gotowe. Możesz podawać go na gorąco z ziemniakami. Smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Plamiak - 90 kcal/100g