pieczony suluguni z pomidorami

Oto takie ciekawe śniadanie, które możesz podać swojej rodzinie. Ogólnie rzecz biorąc, ten kawałek suluguni był pierwotnie planowany do przygotowania chaczapuri w stylu adżarskim. Jednak mój mąż poprosił o coś niezwykłego na śniadanie i przypomniałem sobie, że muszę wdrożyć ten przepis. Przygotowanie czasu zajęło nic, ale smak tego dania okazał się po prostu doskonały. Wszystkim miłośnikom dań serowych ten przepis przypadnie do gustu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 12 g
tłuszcze 59 % 20 g
węglowodany 6 % 2 g
224 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do przygotowania smażonego suluguni z pomidorami potrzebujemy: suluguni, pomidorów (najlepiej śliwkowych), pietruszki, odrobiny oleju roślinnego, mielonego czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 5 mm. do tego przepisu lepiej wziąć śmietanę - nie są one zbyt duże i wystarczająco gęste, więc nie rozpadną się podczas pieczenia i zachowają swój pierwotny kształt.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Suluguni pokroić w plastry o tej samej grubości co pomidory. Plastry mogą być wykonane w dowolnym rozmiarze i kształcie, ponieważ wszystko stopi się na patelni i stanie się pojedynczą masą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pietruszkę, osusz i oddziel liście od gałązek. Możesz również drobno posiekać warzywa nożem. Oprócz pietruszki możesz użyć kopru lub kolendry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć pomidory i smażyć na średnim ogniu z obu stron przez 1-2 minuty. Ostrożnie wyjmij pomidory z patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni ułóż plastry suluguni w jednej warstwie. Plastry sera powinny leżeć tak ciasno, jak to możliwe, aby między nimi nie było dużo dodatkowej przestrzeni. Dlatego wybierz rozmiar patelni odpowiadający liczbie składników.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż smażone pomidory na wierzchu sera, który już zaczął się topić. Smaż wszystko razem przez 1-2 minuty, aż ser całkowicie się stopi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posolić naczynie, posypać pieprzem listkami pietruszki i natychmiast podać.

zewnętrznie to danie jest bardzo podobne do zwykłego omletu z pomidorami. Na początku mój mąż tak pomyślał, kiedy zobaczył i był lekko rozczarowany: "poprosiłem o coś niezwykłego i smacznego, a my znowu mamy omlet..."W końcu był bardzo zadowolony. Myślę, że takie Mini-niespodzianki, kiedy bierzesz jedną za drugą, a potem jesteś mile zaskoczony, to najlepszy początek dnia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy