skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do przygotowania smażonego suluguni z pomidorami potrzebujemy: suluguni, pomidorów (najlepiej śliwkowych), pietruszki, odrobiny oleju roślinnego, mielonego czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 5 mm. do tego przepisu lepiej wziąć śmietanę - nie są one zbyt duże i wystarczająco gęste, więc nie rozpadną się podczas pieczenia i zachowają swój pierwotny kształt.
Krok 3:
Suluguni pokroić w plastry o tej samej grubości co pomidory. Plastry mogą być wykonane w dowolnym rozmiarze i kształcie, ponieważ wszystko stopi się na patelni i stanie się pojedynczą masą.
Krok 4:
Umyj pietruszkę, osusz i oddziel liście od gałązek. Możesz również drobno posiekać warzywa nożem. Oprócz pietruszki możesz użyć kopru lub kolendry.
Krok 5:
Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć pomidory i smażyć na średnim ogniu z obu stron przez 1-2 minuty. Ostrożnie wyjmij pomidory z patelni.
Krok 6:
Na patelni ułóż plastry suluguni w jednej warstwie. Plastry sera powinny leżeć tak ciasno, jak to możliwe, aby między nimi nie było dużo dodatkowej przestrzeni. Dlatego wybierz rozmiar patelni odpowiadający liczbie składników.
Krok 7:
Rozłóż smażone pomidory na wierzchu sera, który już zaczął się topić. Smaż wszystko razem przez 1-2 minuty, aż ser całkowicie się stopi.
Krok 8:
Posolić naczynie, posypać pieprzem listkami pietruszki i natychmiast podać.
zewnętrznie to danie jest bardzo podobne do zwykłego omletu z pomidorami. Na początku mój mąż tak pomyślał, kiedy zobaczył i był lekko rozczarowany: "poprosiłem o coś niezwykłego i smacznego, a my znowu mamy omlet..."W końcu był bardzo zadowolony. Myślę, że takie Mini-niespodzianki, kiedy bierzesz jedną za drugą, a potem jesteś mile zaskoczony, to najlepszy początek dnia.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g