smażony dżem

Poznaj ekskluzywną metodę robienia dżemu! Smażony dżem jeżynowy to niezwykle smaczny przysmak, który można zjeść z herbatą, podawać z naleśnikami lub naleśnikami, a także używać do pieczenia. Aby przygotować taki dżem, jagody nie powinny być pomarszczone i suche, podczas smażenia karmelizują się i pozostają nienaruszone, zachowując apetyczny atrakcyjny wygląd. Z podanej ilości składników uzyskuje się jeden półlitrowy słoik dżemu.
DianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 53 g
215 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h

umyj jeżyny, połóż je na ręczniku papierowym, pozwól im wyschnąć. Jagody powinny być maksymalnie suche.

rozłóż jeżyny na patelni, wlej cukier i wyślij na bardzo mały ogień, pozwól jagodom wypuścić sok. Podczas gotowania bardzo delikatnie mieszaj, aby nie uszkodzić integralności jeżyn.

gdy jagody wypuszczą sok, zwiększ ogień do maksimum i smaż przez 10 minut, a następnie przenieś dżem do wstępnie wysterylizowanego słoika i zwiń blaszaną pokrywką.

odwracamy przedmiot do góry nogami i pozostawiamy go do całkowitego ostygnięcia na jeden dzień, po czym przenosimy go do stałego miejsca przechowywania w piwnicy lub spiżarni.

smacznego dżemu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g

Podobne przepisy