placki smażone na kwaśnym mleku

nie wiesz co zrobić z kwaśnym mlekiem? Podpal pyszne i satysfakcjonujące ciasta! Niektórzy nie mają zbyt przyjaznych relacji z ciastem drożdżowym... Jesteś z takich ludzi? W takim razie ten przepis jest tym, czego potrzebujesz, jeśli chcesz zadowolić bliskich i przygotować pyszne ciasta. Można je smażyć i piec. Dodatki można również zmieniać. Ale dzisiaj powiem Ci, jak gotować takie placki z nadzieniem ziemniaczanym, ponieważ jest to najbardziej ulubione i moim zdaniem uniwersalne. Ciasta z nim są idealne jako dodatek do zup lub mogą być niezależnym daniem.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 54 % 26 g
276 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

na początek przygotuj nadzienie do naszych ciast:

1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie spuść wodę i zetrzyj ziemniaki.
2. Podczas gotowania ziemniaków obierz cebulę, drobno posiekaj.
3. Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej masło, włóż do niej cebulę i smaż na złoty kolor.
4. Dodaj cebulę i resztki oleju do tłuczonych ziemniaków, wszystko dobrze wymieszaj.

nadzienie jest gotowe. Teraz możesz zrobić bezpośrednio ciasta:

1. Zsiadłe mleko przelej do dość dużej miski.
2. Rozbij jajko na jogurt, dodaj olej roślinny, sól.
3. Zgasić sodę octem, wlać do miski. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.
4. Przesiej mąkę, w małych porcjach wprowadź ją do pozostałych składników, wyrabiając ciasto.
5. Dodaj wódkę do ciasta, jeszcze raz wymieszaj.
6. Posyp stół mąką, ułóż ciasto i dobrze ugniataj.
7. Podziel ciasto na części - w sumie z tej ilości ciasta powstaje 12-14 średnich placków. Zwiń każdą część w Kolobok.
8. Teraz bułki należy rozwałkować na cienkie ciasta, umieścić nadzienie na środku każdego z nich (równomiernie rozprowadzić na całej liczbie ciast).
9. Dobrze podgrzej patelnię olejem roślinnym, połóż na niej kilka placków, przykryj pokrywką (jest to konieczne, aby lepiej rosły).
10. Smaż placki, aż będą chrupiące z obu stron. Powtórz z resztą pasztecików.

paszteciki są szczególnie dobre na gorąco, więc lepiej podawać je z upałem z upałem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy