pieczony królik na patelni

sprawdzony przepis na królika! Gotowanie mięsa królika w domu nie jest takie trudne. Aby to zrobić, wystarczy przestrzegać niektórych zasad gotowania. Mięso królika można upiec w piekarniku lub ugotować na patelni. Ale aby mięso było miękkie, delikatne i smaczne, należy je odpowiednio marynować przed gotowaniem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 7 % 2 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed smażeniem mięso królika należy marynować. Aby to zrobić, wlej białe wino do przestronnej miski. Dodaj sól i suche przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj również 1 łyżkę kwaśnej śmietany do marynaty. Wszystko wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel tusze królika na części. Opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marynuj mięso królika w przygotowanej marynacie, smarując je ze wszystkich stron. Pozostaw do marynowania na 2 godziny. W tym czasie wymieszaj kawałki, aby były równomiernie marynowane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przed gorąco podgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Wlej na nią trochę oleju roślinnego i usmaż kawałki królika ze wszystkich stron na złoty kolor. Nie wylewaj pozostałej marynaty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i opłucz cebulę w zimnej wodzie, aby oczy nie łzawiły podczas cięcia. Pokrój go drobno.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cebulę do smażonego królika. Smaż wszystko razem przez kilka minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj pozostałą marynatę na patelnię i wlej trochę wody. Doprowadź wszystko do wrzenia i przykryj. Zrób mały ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny (w zależności od wieku królika i wielkości kawałków).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W osobnej misce połącz 2 łyżki kwaśnej śmietany i koncentratu pomidorowego. Możesz dodać trochę wody, aby lepiej wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj mieszankę pomidorowo-śmietanową na patelnię do mięsa. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. W trakcie tego procesu kilkakrotnie obracaj kawałki królika, aby równomiernie namoczyć w sosie. Podawaj gotowego królika na gorąco z dowolnym dodatkiem i świeżymi warzywami. Smacznego!

delikatne, dietetyczne mięso królika jest szczególnie popularne. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale także bardzo zdrowy. Jeśli udało ci się zdobyć tusze królika, masz niewypowiedziane szczęście. Nie warto gotować w całości, ponieważ będzie gotować przez długi czas i straci smak. Lepiej pokroić to na małe kawałki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy