stek wołowy na patelni grillowej

najbardziej soczysty, nieporównywalnie pyszny, apetyczny, ze skórką! Stek wołowy na patelni grillowej rozpływa się w ustach, okazuje się tak delikatny. A gotowanie jest dość proste i łatwe, jeśli znasz kilka prostych niuansów. Podawaj na świątecznym stole lub rodzinnej obfitej kolacji!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 16 g
tłuszcze 54 % 19 g
węglowodany 0 % 0 g
242 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć stek wołowy na patelni grillowej? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w przepisie na liście. Jakie mięso wziąć? Do gotowania smażonych steków lepiej jest użyć części tuszy, której mięśnie nie były zaangażowane w ruch zwierzęcia (Plecy, część lędźwiowa, łopatka, przód tylnego cięcia). Wyjmij więc steki z lodówki i zostaw je na chwilę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy stek osiągnie temperaturę pokojową, możesz przejść bezpośrednio do gotowania. Dobrze rozgrzej patelnię grillową. Patelnia powinna być tak gorąca, jak to możliwe. Nasmaruj dno patelni olejem (możesz to zrobić za pomocą silikonowej szczotki) i wyślij stek do smażenia. Mięso powinno natychmiast skwierczeć, co sugeruje, że patelnia jest wystarczająco gorąca. Smaż wołowinę przez 1-2 minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie odwróć kawałek mięsa i gotuj w ten sam sposób przez 1 do 2 minut. Następnie zmniejsz płomień kuchenki, Odwróć stek i gotuj do pożądanego stopnia wysmażenia. Doprowadź również drugą stronę do gotowości. Smażyłem stek o grubości około 2-2, 5 cm na dużym ogniu przez jedną minutę z każdej strony, a następnie na umiarkowanym ogniu przez kolejne 2 minuty z każdej strony. W sumie Zajęło mi to 6 minut i dostałem stek & quot; medium & quot;.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W moździerzu zmiel ziarna pieprzu, jest bardzo aromatyczny i doskonale uzupełnia wołowinę. Możesz oczywiście użyć gotowego mielonego pieprzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij mięso z patelni, posyp solą i pieprzem. Zwykle steki nie są podawane od razu z patelni, ale dają im kilka minut & quot; odpocząć & quot;.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Owinąć każdy stek osobno folią i pozostawić na płaskiej powierzchni na 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypoczęte steki wyjmij z folii.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj mięso ze świeżymi warzywami i sałatkami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój steki cienkim, ostrym nożem na porcje i ciesz się niesamowitym smakiem! Bezkonkurencyjnie!

natychmiast po uboju zwierzęcia mięso stygnie i staje się twarde.  Bardzo ważne jest, aby wołowina dojrzewała przez jakiś czas w niskich temperaturach (nieco powyżej 0 stopni). Wystarczy trzymać owinięty kawałek mięsa na dolnej półce lodówki przez około tydzień. Następuje fermentacja, a mięso staje się znacznie bardziej miękkie, jego kolor zmienia się z jasnoczerwonego na ciemny, prawie bordowy. 

czas smażenia steków zależy od wielu czynników. Ma to wpływ na pożądany rezultat (niezależnie od tego, czy chcesz uzyskać stek z krwią, średnio wysmażony, czy całkowicie wysmażony), grubość steków, jakość patelni, a nawet czas dojrzewania wołowiny po uboju zwierzęcia. 

musisz spróbować!

smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Marmurkowa wołowina - 170   kcal/100g

Podobne przepisy