smażone jabłka w cieście na mleku są szybkie i smaczne
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Dodaj cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i jajko do mleka. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 3:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki mlecznej. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Konsystencja ciasta nie powinna przypominać tłustej śmietany.
Krok 4:
Jabłka obieramy ze skóry, wycinamy środek i kroimy w kółka o grubości około 5-7 mm.
Krok 5:
Zanurz jabłka w powstałym cieście.
Krok 6:
Smażyć na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem w razie potrzeby posyp cukrem pudrem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g