skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie wszystkich potraw na liście: słodka papryka, czosnek, sól, ocet i olej roślinny. Użyłem żółtej papryki do przepisu, ale możesz wziąć inne kolory (czerwony, zielony) lub różne, aby danie było jak najbardziej kolorowe i jasne. Nie wskazałem ziół (kopru lub pietruszki) w składnikach, ale radzę też przygotować je, po umyciu i drobno posiekaniu nożem.
Krok 2:
Zaczynamy więc od wybrania całych, nieuszkodzonych ziaren pieprzu, umycia ich dokładnie i wysuszenia ręcznikiem papierowym. Natychmiast obierz czosnek i pokrój go w cienkie plasterki.
Krok 3:
Następnie wykonujemy małe nacięcie w kształcie krzyża przy dziobku każdego pieprzu i wkładamy do niego przez to nacięcie płytki czosnkowej.
Krok 4:
Następnie połóż przygotowane papryki na patelni z gorącym olejem roślinnym i smaż ze wszystkich stron, aż się zrumienią. Nie zapomnij przykryć papryki pokrywką, aby dobrze się gotowały na parze.
Krok 5:
Gdy wszystkie papryki będą gotowe, przenieś je na talerz, posyp octem, posyp solą i ziołami.
Krok 6:
Podawaj na zimno lub na gorąco. Jestem pewien, że twoi bliscy i przyjaciele pokochają tę prostą i pyszną przekąskę warzywną. Cieszę się, że podzieliłem się z Wami tym przepisem kulinarnym i powiedziałem, jak usmażyć paprykę na patelni. Smacznego!
to niskokaloryczne danie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Wiadomo, że jedzenie słodkiej papryki ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Potrawy z niego przyczyniają się do poprawy wzroku, wzmocnienia odporności, utraty wagi, obniżenia poziomu cholesterolu, normalizacji czynności serca. Włączając do swojej diety świeżą lub przygotowaną w ten sposób paprykę, pozbędziesz się bezsenności i złego nastroju, a także poprawisz stan skóry. Ogólnie rzecz biorąc, gotuj pyszne jedzenie, bądź zdrowy i piękny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g