papryka pieczona

Wspaniały i prosty przepis na danie warzywne! Czy kiedykolwiek próbowałeś przygotować przekąskę, taką jak smażona papryka? Niedawno nauczyłem się go robić, a teraz z powodzeniem ćwiczę przygotowywanie go zarówno na rodzinne obiady, jak i na przyjęcia.
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie wszystkich potraw na liście: słodka papryka, czosnek, sól, ocet i olej roślinny. Użyłem żółtej papryki do przepisu, ale możesz wziąć inne kolory (czerwony, zielony) lub różne, aby danie było jak najbardziej kolorowe i jasne. Nie wskazałem ziół (kopru lub pietruszki) w składnikach, ale radzę też przygotować je, po umyciu i drobno posiekaniu nożem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy więc od wybrania całych, nieuszkodzonych ziaren pieprzu, umycia ich dokładnie i wysuszenia ręcznikiem papierowym. Natychmiast obierz czosnek i pokrój go w cienkie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wykonujemy małe nacięcie w kształcie krzyża przy dziobku każdego pieprzu i wkładamy do niego przez to nacięcie płytki czosnkowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie połóż przygotowane papryki na patelni z gorącym olejem roślinnym i smaż ze wszystkich stron, aż się zrumienią. Nie zapomnij przykryć papryki pokrywką, aby dobrze się gotowały na parze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy wszystkie papryki będą gotowe, przenieś je na talerz, posyp octem, posyp solą i ziołami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj na zimno lub na gorąco. Jestem pewien, że twoi bliscy i przyjaciele pokochają tę prostą i pyszną przekąskę warzywną. Cieszę się, że podzieliłem się z Wami tym przepisem kulinarnym i powiedziałem, jak usmażyć paprykę na patelni. Smacznego!

to niskokaloryczne danie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Wiadomo, że jedzenie słodkiej papryki ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Potrawy z niego przyczyniają się do poprawy wzroku, wzmocnienia odporności, utraty wagi, obniżenia poziomu cholesterolu, normalizacji czynności serca. Włączając do swojej diety świeżą lub przygotowaną w ten sposób paprykę, pozbędziesz się bezsenności i złego nastroju, a także poprawisz stan skóry. Ogólnie rzecz biorąc, gotuj pyszne jedzenie, bądź zdrowy i piękny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy