skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia pasztecików
Krok 2:
W ciepłej wodzie rozpuść drożdże, sól, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę zmiękczonego masła. Dodaj mąkę i zagnieść ciasto
Krok 3:
Umieść ciasto w ciepłym miejscu, na około godzinę, do proofingu.
Krok 4:
Umyj ryż, wlej do zimnej osolonej wody, dodaj masło. Wlej wodę do rondla 2-3 razy więcej niż objętość ryżu. Ryż gotować na wolnym ogniu z zamkniętą pokrywką, nie przeszkadzając. Gdy woda całkowicie odparuje-ryż jest ugotowany
Krok 5:
Drobno posiekaj cebulę.
Krok 6:
Ugotuj jajka na twardo, obierz i drobno posiekaj. połącz z ryżem.
Krok 7:
Połącz jajka i ryż z cebulą. Dodaj stopione masło do nadzienia, nie zapomnij posolić i wymieszać.
Krok 8:
Zagnieść ciasto, podzielić na małe porcje i rozwałkować na małe tortille. Połóż na nich nadzienie
Krok 9:
Ściśnij krawędzie i uformuj w ten sposób wszystkie placki.
Krok 10:
Rozgrzej żeliwną patelnię, wlej trochę oleju roślinnego .Smażyć placki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Krok 11:
Ułóż gotowe ciasta na szerokim talerzu i możesz zjeść śniadanie lub pyszną kolację, w zależności od pory dnia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g