smażone placki z ryżem, jajkiem i zieloną cebulą

placki z cebulą i jajkiem smażone lub pieczone, ale zawsze ulubione. Placki z zieloną cebulą są zawsze pożądane na stole, niezależnie od pory roku lub pory dnia. Dzięki niezwykle apetycznemu aromatowi każdy jest kochany i spożywany szybko i z przyjemnością.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 25 % 11 g
węglowodany 61 % 27 g
220 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia pasztecików

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłej wodzie rozpuść drożdże, sól, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę zmiękczonego masła. Dodaj mąkę i zagnieść ciasto

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść ciasto w ciepłym miejscu, na około godzinę, do proofingu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ryż, wlej do zimnej osolonej wody, dodaj masło. Wlej wodę do rondla 2-3 razy więcej niż objętość ryżu. Ryż gotować na wolnym ogniu z zamkniętą pokrywką, nie przeszkadzając. Gdy woda całkowicie odparuje-ryż jest ugotowany

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotuj jajka na twardo, obierz i drobno posiekaj. połącz z ryżem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz jajka i ryż z cebulą. Dodaj stopione masło do nadzienia, nie zapomnij posolić i wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść ciasto, podzielić na małe porcje i rozwałkować na małe tortille. Połóż na nich nadzienie

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ściśnij krawędzie i uformuj w ten sposób wszystkie placki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej żeliwną patelnię, wlej trochę oleju roślinnego .Smażyć placki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż gotowe ciasta na szerokim talerzu i możesz zjeść śniadanie lub pyszną kolację, w zależności od pory dnia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy