soczysty różowy łosoś smażony na patelni

zarówno na romantyczną kolację, jak i na świąteczny stół! Niesamowicie smaczny i soczysty różowy łosoś smażony na patelni szybko i łatwo! Do przygotowania steków nie potrzebujesz wielu składników. Sól, mieszanka papryki, cytryny i ryb, to chyba wszystko, aby uzyskać oszałamiający wynik!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 16 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 3 % 1 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć steki z różowego łososia na patelni? Przede wszystkim przygotuj rybę. Jeśli masz całą tuszę, najpierw oczyść ją z łusek, usuń wnętrzności i skrzela (być może w przyszłości ugotujesz pyszny bulion lub zupę z głowy, dlatego lepiej nie pozostawiać skrzeli, ponieważ dają gorycz). Pokrój rybę na steki o grubości około 2x-3x centymetrów. Jeśli masz zakupione zamrożone kawałki, wyjmij je wcześniej z zamrażarki i rozmroź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Steki z różowego łososia dobrze osusz ze wszystkich stron papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Posolić każdy kawałek z obu stron i pieprzyć pachnącą i czerwoną mieloną papryką. Posyp rybę szczyptą suchego rozmarynu, świetnie komponuje się z czerwoną rybą. Pozostaw w ten sposób różowy łosoś na 10-15 minut do marynowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelnię z grubym dnem i wysokimi krawędziami wlej rafinowany olej roślinny. Dobrze go podgrzej. W razie potrzeby dodaj do oleju kilka ząbków czosnku i gałązkę świeżego rozmarynu. Zanurz steki z różowego łososia w oleju, zmniejsz kuchenkę do średniej. Smaż rybę z otwartą pokrywką do połowy ugotowaną przez 3-5 minut. (gotowałem około 3 minut). Kiedy czosnek i rozmaryn nabiorą złotego odcienia, wyjmij je z patelni, już spełniły swoją funkcję.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odwróć steki na drugą stronę i smaż do miękkości (3 do 5 minut więcej).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż gotowe steki na talerzu i skrop sokiem z wyciśniętej cytryny. Podawaj ze świeżymi warzywami i sałatką.

czerwona ryba jest bardzo zdrowa i smaczna. Różowy łosoś zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, pierwiastki mikro i makro, a także substancje mineralne. Ma wysoką wartość odżywczą dzięki wysokiej zawartości białka.

istnieje wiele sposobów gotowania różowego łososia, można go smażyć na patelni, obtoczyć w mące lub cieście. Najłatwiejszym i najszybszym sposobem na smaczne smażenie ryby jest marynowanie przez chwilę w soli i pieprzu i smażenie na oleju.

jeśli czerwona ryba zostanie prześwietlona na patelni, może wyschnąć. Dlatego 3-5 minut z każdej strony wystarczy, aby uzyskać niesamowicie soczystą i smaczną rybę!

smacznego!

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Stek z różowego łososia - 116   kcal/100g

Podobne przepisy