skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć steki z różowego łososia na patelni? Przede wszystkim przygotuj rybę. Jeśli masz całą tuszę, najpierw oczyść ją z łusek, usuń wnętrzności i skrzela (być może w przyszłości ugotujesz pyszny bulion lub zupę z głowy, dlatego lepiej nie pozostawiać skrzeli, ponieważ dają gorycz). Pokrój rybę na steki o grubości około 2x-3x centymetrów. Jeśli masz zakupione zamrożone kawałki, wyjmij je wcześniej z zamrażarki i rozmroź.
Krok 2:
Steki z różowego łososia dobrze osusz ze wszystkich stron papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Posolić każdy kawałek z obu stron i pieprzyć pachnącą i czerwoną mieloną papryką. Posyp rybę szczyptą suchego rozmarynu, świetnie komponuje się z czerwoną rybą. Pozostaw w ten sposób różowy łosoś na 10-15 minut do marynowania.
Krok 3:
Na patelnię z grubym dnem i wysokimi krawędziami wlej rafinowany olej roślinny. Dobrze go podgrzej. W razie potrzeby dodaj do oleju kilka ząbków czosnku i gałązkę świeżego rozmarynu. Zanurz steki z różowego łososia w oleju, zmniejsz kuchenkę do średniej. Smaż rybę z otwartą pokrywką do połowy ugotowaną przez 3-5 minut. (gotowałem około 3 minut). Kiedy czosnek i rozmaryn nabiorą złotego odcienia, wyjmij je z patelni, już spełniły swoją funkcję.
Krok 4:
Odwróć steki na drugą stronę i smaż do miękkości (3 do 5 minut więcej).
Krok 5:
Ułóż gotowe steki na talerzu i skrop sokiem z wyciśniętej cytryny. Podawaj ze świeżymi warzywami i sałatką.
czerwona ryba jest bardzo zdrowa i smaczna. Różowy łosoś zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, pierwiastki mikro i makro, a także substancje mineralne. Ma wysoką wartość odżywczą dzięki wysokiej zawartości białka.
istnieje wiele sposobów gotowania różowego łososia, można go smażyć na patelni, obtoczyć w mące lub cieście. Najłatwiejszym i najszybszym sposobem na smaczne smażenie ryby jest marynowanie przez chwilę w soli i pieprzu i smażenie na oleju.
jeśli czerwona ryba zostanie prześwietlona na patelni, może wyschnąć. Dlatego 3-5 minut z każdej strony wystarczy, aby uzyskać niesamowicie soczystą i smaczną rybę!
smacznego!
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Stek z różowego łososia - 116 kcal/100g