pieczona kaczka

najsmaczniejsze, pachnące, soczyste, święto każdego dnia! Pieczona kaczka zachwyci Cię o każdej porze roku i może być podawana na świątecznym stole. Aby było miękkie i delikatne, marynuj mięso. Przygotujmy wyjątkową marynatę, która sprawi, że mięso drobiowe będzie niezwykle aromatyczne!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 14 g
tłuszcze 67 % 34 g
węglowodany 6 % 3 g
368 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć kaczkę? Przygotuj produkty według listy. W razie potrzeby rozmrozić kaczkę. Weź dowolne części kaczki, które lubisz najbardziej. Biorę całość i kroję na kawałki. Umyj i poparz pomarańczę wrzącą wodą, potrzebujemy z niej skórki i soku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wysuszyć pomarańczę i zetrzeć z niej skórkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce wyciśnij sok z całej pomarańczy i dodaj tam również startą skórkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj czosnek nożem, czosnkiem lub zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj posiekany czosnek do masy pomarańczowej. Dodaj tam również sos sojowy. Sól i pieprz do smaku. Dodaj ulubione zioła i przyprawy. Dobrze wymieszaj powstałą marynatę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj kaczkę, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój kaczkę na porcje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś kawałki ptaka do miski z marynatą, dokładnie posmaruj nim każdy kawałek. Dokręć miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny do marynowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na ognioodpornej patelni (bo potem włożymy ją do piekarnika) rozgrzej olej roślinny. Przenieś kawałki kaczki na patelnię. Zrób ogień Powyżej średniej. Potrzebujemy kawałków do opiekania ze skórką. To około 6-10 minut, ale lepiej obserwuj zawartość patelni. Mięso po takiej marynacie staje się już miękkie i soczyste. Po raz pierwszy nie odchodź od pieca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć kawałki na drugą stronę i dobrze usmaż. Następnie zmniejsz ogień, przykryj. Pozwól kaczce palić się w ogniu przez kolejne 10-20 minut. W międzyczasie włącz piekarnik na 180C. gdy kaczka się ugotuje, przykryj patelnię folią i włóż do piekarnika na 10-20 minut. Skoncentruj się na piekarniku, aby nie wysuszyć kaczki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowa pieczona kaczka pachnie niesamowicie. Mięso jest bardzo delikatne. Sos pomarańczowy i sojowy doskonale się uzupełniają. Czosnek tworzy apetyczny smak. Wszyscy będą zachwyceni. Podawaj pieczoną kaczkę dobrze ze świeżymi warzywami, a DOROSŁYM możesz również podać kieliszek czerwonego wina.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj dla zdrowia, smacznego!

dobrze jest podawać taką kaczkę ze świeżymi warzywami, można ją udekorować ziemniakami. A dla dorosłych Możesz również podać kieliszek czerwonego wina.
kluczem do pysznego mięsa jest dobra marynata. Dziś będzie trochę nietypowy, nowy. Słodycz pomarańczy połączy się z cierpkością sosu sojowego, czosnek nada potrawie nieopisany smak. Suche zioła i przyprawy uzupełnią naszą marynatę - w rezultacie otrzymasz oszałamiające, eleganckie danie. Taką kaczkę można bezpiecznie podać na świątecznym stole lub stanie się głównym daniem na niedzielny rodzinny obiad.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy