skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć kaczkę? Przygotuj produkty według listy. W razie potrzeby rozmrozić kaczkę. Weź dowolne części kaczki, które lubisz najbardziej. Biorę całość i kroję na kawałki. Umyj i poparz pomarańczę wrzącą wodą, potrzebujemy z niej skórki i soku.
Krok 2:
Wysuszyć pomarańczę i zetrzeć z niej skórkę.
Krok 3:
W głębokiej misce wyciśnij sok z całej pomarańczy i dodaj tam również startą skórkę.
Krok 4:
Posiekaj czosnek nożem, czosnkiem lub zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj posiekany czosnek do masy pomarańczowej. Dodaj tam również sos sojowy. Sól i pieprz do smaku. Dodaj ulubione zioła i przyprawy. Dobrze wymieszaj powstałą marynatę.
Krok 5:
Umyj kaczkę, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój kaczkę na porcje.
Krok 6:
Przenieś kawałki ptaka do miski z marynatą, dokładnie posmaruj nim każdy kawałek. Dokręć miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny do marynowania.
Krok 7:
Na ognioodpornej patelni (bo potem włożymy ją do piekarnika) rozgrzej olej roślinny. Przenieś kawałki kaczki na patelnię. Zrób ogień Powyżej średniej. Potrzebujemy kawałków do opiekania ze skórką. To około 6-10 minut, ale lepiej obserwuj zawartość patelni. Mięso po takiej marynacie staje się już miękkie i soczyste. Po raz pierwszy nie odchodź od pieca.
Krok 8:
Odwróć kawałki na drugą stronę i dobrze usmaż. Następnie zmniejsz ogień, przykryj. Pozwól kaczce palić się w ogniu przez kolejne 10-20 minut. W międzyczasie włącz piekarnik na 180C. gdy kaczka się ugotuje, przykryj patelnię folią i włóż do piekarnika na 10-20 minut. Skoncentruj się na piekarniku, aby nie wysuszyć kaczki.
Krok 9:
Gotowa pieczona kaczka pachnie niesamowicie. Mięso jest bardzo delikatne. Sos pomarańczowy i sojowy doskonale się uzupełniają. Czosnek tworzy apetyczny smak. Wszyscy będą zachwyceni. Podawaj pieczoną kaczkę dobrze ze świeżymi warzywami, a DOROSŁYM możesz również podać kieliszek czerwonego wina.
Krok 10:
Gotuj dla zdrowia, smacznego!
dobrze jest podawać taką kaczkę ze świeżymi warzywami, można ją udekorować ziemniakami. A dla dorosłych Możesz również podać kieliszek czerwonego wina.
kluczem do pysznego mięsa jest dobra marynata. Dziś będzie trochę nietypowy, nowy. Słodycz pomarańczy połączy się z cierpkością sosu sojowego, czosnek nada potrawie nieopisany smak. Suche zioła i przyprawy uzupełnią naszą marynatę - w rezultacie otrzymasz oszałamiające, eleganckie danie. Taką kaczkę można bezpiecznie podać na świątecznym stole lub stanie się głównym daniem na niedzielny rodzinny obiad.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g