skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć kalmary w sosie sojowym? Przygotuj wskazane składniki. Kalmary są zwykle sprzedawane zamrożone, więc należy je najpierw rozmrozić-w wodzie lub w temperaturze nie wyższej niż 18 g. Całkowita waga moich kałamarnic wynosi 650 gramów. Cebula jest średniej wielkości, ząbki czosnku są duże, więc wziąłem 3. Olej roślinny do smażenia. Przygotuj głęboką patelnię do smażenia. W przypadku nietolerancji miodu należy go porzucić.
Krok 2:
Rozmrożone kalmary zalać wrzącą wodą i natychmiast umieścić w zimnej wodzie, aby łatwiej było je oczyścić z zewnętrznej folii.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w pióra lub półpierścienie. Rozgrzej patelnię olejem roślinnym i włóż posiekaną cebulę. Smaż cebulę na średnim ogniu na złoty kolor. Mieszaj cebulę, nie dopuść do jej przypalenia.
Krok 4:
Oczyść kalmary z folii, usuń wnętrze i spłucz zimną wodą. Osusz kalmary ręcznikiem papierowym i pokrój w paski.
Krok 5:
Włóż pokrojone kalmary do smażonej cebuli i smaż kalmary z cebulą przez około minutę, ciągle mieszając na średnim ogniu.
Krok 6:
Dodaj miód, ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę, sos sojowy, trochę soli (pamiętaj, że sos sojowy jest również słony) i czarny pieprz do smaku. Wymieszaj zawartość patelni i smaż wszystko razem przez 1-2 minuty. Nie zapomnij wymieszać.
Krok 7:
Gotowe kalmary podawaj na gorąco. Mogą być oferowane jako dodatek do potraw z ryżu, ziemniaków, makaronu. Możesz też przekąsić je po prostu ze świeżym chlebem.
jeśli jesteś miłośnikiem kalmarów, ten przepis na pewno ci się spodoba. Aby urozmaicić przygotowanie tych owoców morza, możesz dodać odrobinę pikanterii i ostrości-dodając cebulę, czosnek i sos sojowy. Będzie pyszne!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g