Nawaga smażona na patelni

Szybki sposób na ugotowanie pysznej ryby! Całkiem dobrze komponuje się z tłuczonymi ziemniakami i warzywami.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 16 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 9 % 2 g
113 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

jak zrobić nawagę smażoną na patelni?

lepiej kupić już przetworzoną navagę, aby nie musiała być czyszczona.

dokładnie opłucz rybę pod bieżącą wodą. Odetnij płetwy i ogon, pokrój na kawałki. Posolić i doprawić kawałki ryby przyprawami rybnymi, a następnie obtoczyć je najpierw w ubitych jajach, a następnie w mące.

smaż navagę przez 15 minut na oleju roślinnym, na dobrze rozgrzanej patelni.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Nawaga - 73   kcal/100g

Podobne przepisy