skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić nawagę smażoną na patelni?
lepiej kupić już przetworzoną navagę, aby nie musiała być czyszczona.
dokładnie opłucz rybę pod bieżącą wodą. Odetnij płetwy i ogon, pokrój na kawałki. Posolić i doprawić kawałki ryby przyprawami rybnymi, a następnie obtoczyć je najpierw w ubitych jajach, a następnie w mące.
smaż navagę przez 15 minut na oleju roślinnym, na dobrze rozgrzanej patelni.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Nawaga - 73 kcal/100g