skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić smażone banany w karmelu w domu? Przygotuj jedzenie. Banan weź jeden duży lub dwa małe. Wziąłem cukier trzcinowy, ale możesz sobie poradzić z prostą bielą. Masło wybierz wysokiej jakości, naturalne i smaczne, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji.
Krok 2:

Banan obrać i pokroić. Całkowicie arbitralny sposób. Przeciąłem pierścienie, możesz pokroić grubo, najpierw wzdłuż, a następnie na pół, otrzymasz 4 kawałki.
Krok 3:

Podgrzej patelnię na małym ogniu, nałóż na nią olej. Rozpuść go, mieszając szpatułką.
Krok 4:

Dodaj cukier do masła. Zacznij aktywnie go mieszać.
Krok 5:

Celem jest stopienie cukru podczas uzyskiwania przygotowanie karmelu. Jednocześnie zmniejsz ogień. Gdy cały cukier zamoczy się z oleju, przestań mieszać. Pozostaw patelnię na ogniu, od czasu do czasu potrząsając nią. Karmel powinien zgęstnieć, zgęstnieć i nabrać karmelowego odcienia. W przypadku brązowego cukru nie kieruj się kolorem — jest natychmiast ciemny. Spójrz na bąbelki.
Krok 6:

Włóż pokrojonego banana do karmelu. Ponownie zmniejsz ogień. Smaż Banana przez około 2 minuty, podważając widelcem kawałki i sprawdzając, czy jest gotowy.
Krok 7:

Gdy jedna strona się rozłoży, Odwróć kawałki za pomocą dwóch widelców. Smaż banana z drugiej strony Jeszcze tyle samo. Nie przegap chwili gotowości, banan może bardzo zmięknąć, jeśli zostanie prześwietlony. Wyjmij gotowego banana z patelni i polej pozostałym karmelem. Podawaj na gorąco jako samodzielny deser lub jako dodatek do innych. Taki banan łączy się bardzo smacznie z lodami. Smacznego!
banany bardzo nam się podobały! Próbowałem ich zaraz po ugotowaniu-cierpkie, z rozciągającym się karmelem, świetnie pasowały do zimnych lodów! Ochłodzone dojechaliśmy rano z grzankami po francusku. Banany stały się jeszcze bardziej miękkie i delikatne.
posypałam gotowe danie sezamem, świetnie sprawdzi się też cynamon lub wiórki kokosowe.
radzę wziąć same banany twarde, aby lepiej zachowały swój kształt podczas smażenia.
cukier trzcinowy jeszcze bardziej podkreślił karmelowy smak deseru.
jeśli chcesz uzyskać jeszcze bogatszy smak potrawy, wlej na koniec na patelnię kilka łyżek dobrego aromatycznego alkoholu-koniaku lub rumu — i podpal go. Alkohol wyparuje, a smak pozostanie.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g


