pieczony leszcz

lubisz ryby? Przygotuj pysznego, rumianego leszcza! Smażony leszcz jest idealny na obiad, ryba jest wystarczająco duża, więc jeden leszcz nie wystarczy na jedną porcję. Aby zjeść bardziej satysfakcjonujący posiłek, zaleca się spożywanie ryb z chlebem.
tasiyLAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 15 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 23 % 7 g
168 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Oczyść leszcza z łusek, pokrój brzuch wzdłuż, oczyść wnętrze, odetnij płetwy.

2. Dokładnie umyj tuszę pod bieżącą wodą na zewnątrz i wewnątrz, osusz ręcznikiem papierowym.

3. Wzdłuż tuszy wykonujemy poziome nacięcia o głębokości około 0,5 cm. W ten sposób ryba będzie lepiej smażona w środku.

4. Leszcz pocieramy solą wewnątrz i na zewnątrz, panierujemy w mące kukurydzianej.

5. Rozłóż rybę w dobrze rozgrzanym oleju roślinnym, smaż z obu stron na złoty kolor.

podawaj leszcza na stole na gorąco, dekorując plasterkiem cytryny i świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Leszcz suszony - 221   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na gorąco - 172   kcal/100g
  • Leszcz gotowany - 126   kcal/100g
  • Leszcz świeży - 105   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na zimno - 160   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy