pieczony leszcz
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Oczyść leszcza z łusek, pokrój brzuch wzdłuż, oczyść wnętrze, odetnij płetwy.
2. Dokładnie umyj tuszę pod bieżącą wodą na zewnątrz i wewnątrz, osusz ręcznikiem papierowym.
3. Wzdłuż tuszy wykonujemy poziome nacięcia o głębokości około 0,5 cm. W ten sposób ryba będzie lepiej smażona w środku.
4. Leszcz pocieramy solą wewnątrz i na zewnątrz, panierujemy w mące kukurydzianej.
5. Rozłóż rybę w dobrze rozgrzanym oleju roślinnym, smaż z obu stron na złoty kolor.
podawaj leszcza na stole na gorąco, dekorując plasterkiem cytryny i świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Leszcz suszony - 221 kcal/100g
- Leszcz wędzony na gorąco - 172 kcal/100g
- Leszcz gotowany - 126 kcal/100g
- Leszcz świeży - 105 kcal/100g
- Leszcz wędzony na zimno - 160 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g