skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć szybkie placki na patelni? Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wlej kefir o temperaturze pokojowej, olej roślinny do głębokiej miski, ubij jajko kurze. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodaj cukier i sól, proszek do pieczenia (lub sodę na czubku noża, gaszoną octem).
Krok 2:
Wymieszaj składniki. Dodaj przesianą mąkę pszenną. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie ciasto okaże się przewiewne i dobrze wyrośnie podczas smażenia. Mąka może być potrzebna do ugniatania ciasta nieco mniej lub bardziej, w zależności od jego jakości i gęstości. Ale ważne jest, aby nie wbijać ciasta mąką, więc dodaj je w częściach, ugniatając po każdej porcji.
Krok 3:
Zagnieść miękkie, nie przyklejające się do dłoni ciasto. Włóż do torby i pozostaw na pół godziny na stole, aby odpocząć. Należy to zrobić, aby gluten w mące pęczniał, a ciasto stało się bardziej posłuszne i elastyczne.
Krok 4:
W międzyczasie przygotuj nadzienie do pasztecików. Mam mięso z mielonej wieprzowiny i wołowiny. Ale każde inne nadzienie do smaku jest całkiem odpowiednie: ziemniaki, kapusta, kapusta z grzybami lub ryż z jajkiem, zielona cebula z jajkiem. Mięso mielone gotowe lub wykonane samodzielnie ze świeżego mięsa posolić i pieprzyć do smaku, dodać drobno posiekaną cebulę, wlać trochę wody dla soczystości. Wymieszaj masę.
Krok 5:
Połóż gotowe ciasto na stole posypanym mąką, zwiń je w grubą opaskę uciskową, którą pokrój na 10 kawałków. Rozwałkuj każdy kawałek w niezbyt cienką tortillę, umieść trochę nadzienia mięsnego na środku każdego.
Krok 6:
Przymocuj krawędzie ciasta, możesz nadać mu dowolny kształt, na przykład trójkątny dla odmiany.
Krok 7:
Wlej olej roślinny do smażenia na patelnię, dobrze go podgrzej. Połóż puste placki na rozgrzanym oleju, pozostawiając między nimi niewielką przestrzeń. Smaż paszteciki na średnim ogniu z jednej strony przez 3-4 minuty.
Krok 8:
Następnie odwróć placki i usmaż je na złoty kolor z drugiej strony. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj je w ogniu przez około 5 minut dłużej, aby nadzienie mięsne było dobrze ugotowane. Wyjmij gotowe placki z patelni na talerz wyłożony papierową serwetką, aby nadmiar oleju został w niej wchłonięty.
Krok 9:
Następnie przenieś paszteciki na półmisek i podawaj z herbatą lub kawą. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g