szybkie placki smażone na patelni

w pośpiechu, ze zwykłych produktów, dla całej rodziny! Szybkie placki smażone na patelni przygotowywane są z ciasta kefirowego bez drożdży. Dlatego ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Takie ciasta można zrobić z różnymi nadzieniami, ten przepis z mięsem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 37 % 14 g
węglowodany 39 % 15 g
214 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć szybkie placki na patelni? Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wlej kefir o temperaturze pokojowej, olej roślinny do głębokiej miski, ubij jajko kurze. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodaj cukier i sól, proszek do pieczenia (lub sodę na czubku noża, gaszoną octem).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj składniki. Dodaj przesianą mąkę pszenną. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie ciasto okaże się przewiewne i dobrze wyrośnie podczas smażenia. Mąka może być potrzebna do ugniatania ciasta nieco mniej lub bardziej, w zależności od jego jakości i gęstości. Ale ważne jest, aby nie wbijać ciasta mąką, więc dodaj je w częściach, ugniatając po każdej porcji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść miękkie, nie przyklejające się do dłoni ciasto. Włóż do torby i pozostaw na pół godziny na stole, aby odpocząć. Należy to zrobić, aby gluten w mące pęczniał, a ciasto stało się bardziej posłuszne i elastyczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie do pasztecików. Mam mięso z mielonej wieprzowiny i wołowiny. Ale każde inne nadzienie do smaku jest całkiem odpowiednie: ziemniaki, kapusta, kapusta z grzybami lub ryż z jajkiem, zielona cebula z jajkiem. Mięso mielone gotowe lub wykonane samodzielnie ze świeżego mięsa posolić i pieprzyć do smaku, dodać drobno posiekaną cebulę, wlać trochę wody dla soczystości. Wymieszaj masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż gotowe ciasto na stole posypanym mąką, zwiń je w grubą opaskę uciskową, którą pokrój na 10 kawałków. Rozwałkuj każdy kawałek w niezbyt cienką tortillę, umieść trochę nadzienia mięsnego na środku każdego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przymocuj krawędzie ciasta, możesz nadać mu dowolny kształt, na przykład trójkątny dla odmiany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny do smażenia na patelnię, dobrze go podgrzej. Połóż puste placki na rozgrzanym oleju, pozostawiając między nimi niewielką przestrzeń. Smaż paszteciki na średnim ogniu z jednej strony przez 3-4 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie odwróć placki i usmaż je na złoty kolor z drugiej strony. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj je w ogniu przez około 5 minut dłużej, aby nadzienie mięsne było dobrze ugotowane. Wyjmij gotowe placki z patelni na talerz wyłożony papierową serwetką, aby nadmiar oleju został w niej wchłonięty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie przenieś paszteciki na półmisek i podawaj z herbatą lub kawą. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy