Chude placki ziemniaczane smażone

pyszne i satysfakcjonujące paszteciki doskonale sprawdzą się jako śniadanie! Jeśli ściśle przestrzegasz zasad religijnych, odpowiednie będą dla ciebie chude placki z ziemniakami.
MiladyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 71 % 35 g
232 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
wszelkie paszteciki zaczynają się od ciasta. Wszystko jest tradycyjne, bez improwizacji. Przesianą mąkę pszenną łączymy z cukrem solą i drożdżami, a następnie zamieniamy je w jedną masę, zalewając ciepłą wodą. Podejmuję się ugniatania ciasta, dodając do niego olej roślinny.

nadamy ciastu kulisty kształt. Smarujemy jego powierzchnię olejem roślinnym, a także miską, w której ta piłka będzie leżeć. Przykryj szmatką, na przykład ręcznikiem kuchennym, i pozostaw ciasto w spokoju na godzinę.

gdy ciasto rośnie, radzimy sobie z nadzieniem do ciast. W naszym przypadku jest to ziemniak. Ugotuj i zmiażdż, mieszając z czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Solić. Posiekaj zieleninę koperkową i posyp ją tłuczonymi ziemniakami, a także cebulą. Dokładnie przeszkadzamy.

wyjmujemy ciasto i kroimy je na dwie połowy. Obie połówki przetwarzamy na osobne kulki. Kulki zgniatamy i rozciągamy,  aby zmieściło się wystarczająco dużo nadzienia.& nbsp; kapie łyżkę stołową na każdy przedmiot. Lepimy chude placki z ziemniakami. Gotowanie patelni. Na jego powierzchni rozprowadzamy 4 łyżki oleju roślinnego.

Cóż, to wszystko. Smażyć placki, aż ciasto nabierze dobrze znanego złotego odcienia.& nbsp;Jeśli chcesz pozbyć się nadmiaru oleju, połóż je na papierowych serwetkach, pozwól im się wchłonąć .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy