skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Produkty są proste i niedrogie i zawsze można je znaleźć w każdym domu. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w paski lub kostki, jak najbardziej.
Krok 2:
Pokrojone ziemniaki lepiej spłukać jeszcze raz, aby usunąć nadmiar skrobi i wrzucić do durszlaka, aby woda była szklana, a ziemniaki wyschły. Lepiej jest używać ziemniaków do smażenia odmian, które nie są kruche, aby nie zamieniły się w tłuczone ziemniaki podczas gotowania.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię, włącz ogień, podgrzej go. Włóż ziemniaki do wrzącego oleju, zmniejsz ogień do średniego i smaż ziemniaki na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Często ziemniaki nie są dozwolone podczas smażenia, w przeciwnym razie mogą się rozpaść. Jeśli chcesz, aby ziemniaki były miękkie, musisz smażyć ziemniaki na patelni pod zamkniętą pokrywką, a dopiero na końcu zdejmij pokrywkę i pozwól ziemniakom się zrumienić.
Krok 4:
Aby uzyskać rumiane i chrupiące smażone ziemniaki podczas całego procesu gotowania, musisz smażyć bez przykrywania patelni pokrywką. Dodaj sól i przyprawy do patelni z ziemniakami, jeśli chcesz, możesz użyć gotowej przyprawy do ziemniaków, zawiera ona kurkumę, która nada ziemniakom piękny złoty odcień. Delikatnie wymieszaj ziemniaki i smaż przez kolejne 5 minut.
Krok 5:
W międzyczasie wbijamy jaja kurze do miski, ubijamy widelcem, aby żółtka i białka się rozdzieliły. Wlać mieszankę jajeczną do wszystkich ziemniaków na patelni. Możesz po prostu wbić jaja kurze natychmiast na patelnię z ziemniakami, szybko i delikatnie wymieszać składniki lub pozostawić je w całości, jak najbardziej.
Krok 6:
Zamknij patelnię pokrywką i zmniejsz ogień do minimum. Smażyć ziemniaki z jajkami przez około 10 minut. Zdejmij pokrywkę, pozwól naczyniu wyschnąć. Wyłącz ogień i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g