smażone ziemniaki z jajkiem na patelni

Szybka, sycąca przekąska lub dodatek do mięsa! Frytki, choć uważane za szkodliwe dla sylwetki, są jednym z ulubionych dań wielu, zwłaszcza mężczyzn i dzieci. Przygotowanie tego dania jest tak proste i szybkie, że poradzi sobie z nim nawet dziecko. I możesz urozmaicić smażone ziemniaki absolutnie dowolnymi dodatkami: mięsem, grzybami, przyprawami lub jajami kurzymi. Smażone ziemniaki z jajkiem kurzym można podawać jako niezależne danie, okazuje się smaczne i pożywne dzięki połączeniu węglowodanów i białek. I możesz podać kawałek kiełbasy lub mięsa, solone lub świeże warzywa i chleb do smażonych ziemniaków.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 54 % 14 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Produkty są proste i niedrogie i zawsze można je znaleźć w każdym domu. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w paski lub kostki, jak najbardziej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrojone ziemniaki lepiej spłukać jeszcze raz, aby usunąć nadmiar skrobi i wrzucić do durszlaka, aby woda była szklana, a ziemniaki wyschły. Lepiej jest używać ziemniaków do smażenia odmian, które nie są kruche, aby nie zamieniły się w tłuczone ziemniaki podczas gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię, włącz ogień, podgrzej go. Włóż ziemniaki do wrzącego oleju, zmniejsz ogień do średniego i smaż ziemniaki na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Często ziemniaki nie są dozwolone podczas smażenia, w przeciwnym razie mogą się rozpaść. Jeśli chcesz, aby ziemniaki były miękkie, musisz smażyć ziemniaki na patelni pod zamkniętą pokrywką, a dopiero na końcu zdejmij pokrywkę i pozwól ziemniakom się zrumienić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby uzyskać rumiane i chrupiące smażone ziemniaki podczas całego procesu gotowania, musisz smażyć bez przykrywania patelni pokrywką. Dodaj sól i przyprawy do patelni z ziemniakami, jeśli chcesz, możesz użyć gotowej przyprawy do ziemniaków, zawiera ona kurkumę, która nada ziemniakom piękny złoty odcień. Delikatnie wymieszaj ziemniaki i smaż przez kolejne 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie wbijamy jaja kurze do miski, ubijamy widelcem, aby żółtka i białka się rozdzieliły. Wlać mieszankę jajeczną do wszystkich ziemniaków na patelni. Możesz po prostu wbić jaja kurze natychmiast na patelnię z ziemniakami, szybko i delikatnie wymieszać składniki lub pozostawić je w całości, jak najbardziej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zamknij patelnię pokrywką i zmniejsz ogień do minimum. Smażyć ziemniaki z jajkami przez około 10 minut. Zdejmij pokrywkę, pozwól naczyniu wyschnąć. Wyłącz ogień i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy