skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zdjęcie zawiera produkty potrzebne do przygotowania smażonych ziemniaków z kapustą na patelni.
Krok 2:
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć w czystej wodzie. Pokrój smalec na grube talerze. Jaki jest najlepszy smalec? Możesz wziąć absolutnie każdy, który najbardziej Ci się podoba. W przepisie gotowałem z wędzonego gotowanego smalcu. Cebulę, czosnek obrać i opłukać razem z kapustą i ziołami pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Następnie smalec można pokroić na mniejsze fragmenty lub pozostawić na talerzach. Pokrój ziemniaki w długie kostki średniej grubości.
Krok 4:
Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, posiekaj kapustę w cienkie paski i pokrój kiełbaski myśliwskie w plasterki(jednak kiełbaski można całkowicie wykluczyć z przepisu, postanowiłem je zastosować, ponieważ kiełbaski nadają gotowemu daniu szczególny smak).
Krok 5:
Wyślij smalec do suchej patelni, umieść na kuchence na najwyższym ogniu. Smaż kawałki, ciągle mieszając, aż smalec się rozpuści i zrumieni.
Krok 6:
Następnie, jeśli nie lubisz tłustych kawałków w gotowym naczyniu, wyjmij smalec z patelni za pomocą dużej łyżki (już spełnił swoją główną funkcję). Zostawiłem smalec i gotowałem z nimi. Wyślij cebulę na patelnię, nadal mieszając, smaż przez kilka sekund na maksymalnym ogniu (aż pojawi się charakterystyczny zapach, a cebula stanie się lekko przezroczysta).
Krok 7:
Wyślij ziemniaki na patelnię. Zmniejsz ogień do średniego.
Krok 8:
Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż na ziemniakach pojawią się różowe boki. Przez pierwsze osiem do dziesięciu minut gotowałem pod zamkniętą pokrywką, następnie usunąłem pokrywkę, podgrzałem do maksimum i smażyłem, mieszając, przez około dwie do pięciu minut(prawie do całkowitego ugotowania). Dodaj drobno posiekany czosnek i przyprawy do smaku (może to być mielona papryka, sucha bazylia i tak dalej).
Krok 9:
Lekko posolić i wysłać kapustę z kiełbaskami do ziemniaków. Dlaczego musisz najpierw użyć tylko odrobiny soli? Ponieważ same kiełbaski są słonawe, więc danie może w końcu okazać się solone. Wszystko dobrze wymieszaj i pod zamkniętą pokrywką gotuj na ogniu nieco poniżej średniej przez około pięć do dziesięciu minut.
Krok 10:
Na tym etapie spróbuj naczynia na sól, jeśli to konieczne, a następnie dodaj sól do smaku.
Krok 11:
Ziemniaki z kapustą posyp drobno posiekanymi ziołami.
Krok 12:
Danie jest gotowe, możesz je podać!
do smażonych ziemniaków z kapustą można podać śmietanę, majonez, keczup lub inny sos.
sałatka ze świeżych warzyw bardzo dobrze uzupełni danie.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g
- Kiełbasy myśliwskie - 326 kcal/100g