smażone ziemniaki z kapustą na patelni

Ulubione pachnące ziemniaki z młodą kapustą. Bardzo smaczne domowe danie, które posłuży jako doskonała opcja na przytulną rodzinną kolację. Możesz wykluczyć smalec i kiełbaski z przepisu i ugotować ziemniaki z kapustą na oleju roślinnym, otrzymasz lżejszą wersję Dania.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 37 % 11 g
186 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zdjęcie zawiera produkty potrzebne do przygotowania smażonych ziemniaków z kapustą na patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki obrać i dokładnie umyć w czystej wodzie. Pokrój smalec na grube talerze. Jaki jest najlepszy smalec? Możesz wziąć absolutnie każdy, który najbardziej Ci się podoba. W przepisie gotowałem z wędzonego gotowanego smalcu. Cebulę, czosnek obrać i opłukać razem z kapustą i ziołami pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie smalec można pokroić na mniejsze fragmenty lub pozostawić na talerzach. Pokrój ziemniaki w długie kostki średniej grubości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, posiekaj kapustę w cienkie paski i pokrój kiełbaski myśliwskie w plasterki(jednak kiełbaski można całkowicie wykluczyć z przepisu, postanowiłem je zastosować, ponieważ kiełbaski nadają gotowemu daniu szczególny smak).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij smalec do suchej patelni, umieść na kuchence na najwyższym ogniu. Smaż kawałki, ciągle mieszając, aż smalec się rozpuści i zrumieni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie, jeśli nie lubisz tłustych kawałków w gotowym naczyniu, wyjmij smalec z patelni za pomocą dużej łyżki (już spełnił swoją główną funkcję). Zostawiłem smalec i gotowałem z nimi. Wyślij cebulę na patelnię, nadal mieszając, smaż przez kilka sekund na maksymalnym ogniu (aż pojawi się charakterystyczny zapach, a cebula stanie się lekko przezroczysta).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij ziemniaki na patelnię. Zmniejsz ogień do średniego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż na ziemniakach pojawią się różowe boki. Przez pierwsze osiem do dziesięciu minut gotowałem pod zamkniętą pokrywką, następnie usunąłem pokrywkę, podgrzałem do maksimum i smażyłem, mieszając, przez około dwie do pięciu minut(prawie do całkowitego ugotowania). Dodaj drobno posiekany czosnek i przyprawy do smaku (może to być mielona papryka, sucha bazylia i tak dalej).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lekko posolić i wysłać kapustę z kiełbaskami do ziemniaków. Dlaczego musisz najpierw użyć tylko odrobiny soli? Ponieważ same kiełbaski są słonawe, więc danie może w końcu okazać się solone. Wszystko dobrze wymieszaj i pod zamkniętą pokrywką gotuj na ogniu nieco poniżej średniej przez około pięć do dziesięciu minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na tym etapie spróbuj naczynia na sól, jeśli to konieczne, a następnie dodaj sól do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ziemniaki z kapustą posyp drobno posiekanymi ziołami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Danie jest gotowe, możesz je podać!

do smażonych ziemniaków z kapustą można podać śmietanę, majonez, keczup lub inny sos.
sałatka ze świeżych warzyw bardzo dobrze uzupełni danie.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g
  • Kiełbasy myśliwskie - 326   kcal/100g

Podobne przepisy