skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz dobrze umyć ziemniaki i wyciąć niepotrzebne Oczy. Nie trzeba go czyścić, to jest przyjemna cecha tego dania. Skórka ziemniaków jest chrupiąca, a gotowanie zajmuje mniej czasu!
pokrój każdy ziemniak na 8 kawałków w plasterki. Aby uzyskać bardziej spektakularną prezentację potrawy, spróbuj zrobić kliny tego samego rozmiaru.
wkładamy nasze ziemniaki do dużej miski.
w tym samym czasie stawiamy głęboką patelnię na małym ogniu i wlewamy do niej 10 gramów oleju.
wlej sól i paprykę do miski na ziemniaki. Dodaj pozostały olej i dokładnie wymieszaj. Można to zrobić nawet rękami, więc będzie wygodniej. Konieczne jest równomierne rozprowadzenie przypraw na ziemniakach, aby każdy plasterek nabrał nowego smaku.
Wysyłamy nasze ziemniaki na rozgrzaną patelnię z gorącym olejem.
stawiamy nasze danie na małym ogniu. Kliny naszych ziemniaków są nadal większe niż zwykłe plastry, więc potrzebują więcej czasu na gotowanie, a nawet na średnim ogniu mogą się przypalić.
ważne! Nie dodawaj świeżych ziół na początku gotowania, ponieważ mogą się przypalić i nadać potrawie nieprzyjemny smak.
smaż ziemniaki przez około 20-25 minut. Często nie trzeba mieszać ziemniaków, w przeciwnym razie nie będziemy w stanie utrzymać pięknego kształtu plasterków ziemniaczanych. Wystarczy wymieszać danie 3 lub 4 razy.
podczas smażenia ziemniaków pokrój czosnek w małe kostki i drobno posiekaj koperek. Zawsze mam w zamrażarce torbę z już pokrojonym i mrożonym koperkiem, co jest bardzo wygodne!
po 25 minutach smażenia dodaj czosnek do ziemniaków i gotuj na małym ogniu przez kolejne kilka minut.
układamy na talerzach, posypujemy drobno posiekanym koperkiem i voila! Ziemniaki w stylu wiejskim z czosnkiem są gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g