smażone ziemniaki z czosnkiem na patelni w stylu rustykalnym

pyszny i niezwykły przepis na wszystkie znane ziemniaki! Masz dość zwykłych smażonych ziemniaków? A gotowany jest już zmęczony? W takim przypadku odpowiednie są ziemniaki w stylu wiejskim! Nie wymaga długiego i żmudnego czyszczenia, jest szybki i prosty w przygotowaniu, czosnek i papryka nadają potrawie nowe i pikantne nuty! Ta opcja podawania ziemniaków nadaje się zarówno do dekoracji mięsa lub kurczaka, jak i do samodzielnego dania. Co może być lepszego na rodzinny obiad!
EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 71 % 17 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

najpierw musisz dobrze umyć ziemniaki i wyciąć niepotrzebne Oczy. Nie trzeba go czyścić, to jest przyjemna cecha tego dania. Skórka ziemniaków jest chrupiąca, a gotowanie zajmuje mniej czasu!

pokrój każdy ziemniak na 8 kawałków w plasterki. Aby uzyskać bardziej spektakularną prezentację potrawy, spróbuj zrobić kliny tego samego rozmiaru.

wkładamy nasze ziemniaki do dużej miski.

w tym samym czasie stawiamy głęboką patelnię na małym ogniu i wlewamy do niej 10 gramów oleju.

wlej sól i paprykę do miski na ziemniaki. Dodaj pozostały olej i dokładnie wymieszaj. Można to zrobić nawet rękami, więc będzie wygodniej. Konieczne jest równomierne rozprowadzenie przypraw na ziemniakach, aby każdy plasterek nabrał nowego smaku.

Wysyłamy nasze ziemniaki na rozgrzaną patelnię z gorącym olejem.

stawiamy nasze danie na małym ogniu. Kliny naszych ziemniaków są nadal większe niż zwykłe plastry, więc potrzebują więcej czasu na gotowanie, a nawet na średnim ogniu mogą się przypalić.

ważne! Nie dodawaj świeżych ziół na początku gotowania, ponieważ mogą się przypalić i nadać potrawie nieprzyjemny smak.

smaż ziemniaki przez około 20-25 minut. Często nie trzeba mieszać ziemniaków, w przeciwnym razie nie będziemy w stanie utrzymać pięknego kształtu plasterków ziemniaczanych. Wystarczy wymieszać danie 3 lub 4 razy.

podczas smażenia ziemniaków pokrój czosnek w małe kostki i drobno posiekaj koperek. Zawsze mam w zamrażarce torbę z już pokrojonym i mrożonym koperkiem, co jest bardzo wygodne!

po 25 minutach smażenia dodaj czosnek do ziemniaków i gotuj na małym ogniu przez kolejne kilka minut.

układamy na talerzach, posypujemy drobno posiekanym koperkiem i voila! Ziemniaki w stylu wiejskim z czosnkiem są gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy