skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować białe, musisz przygotować ciasto drożdżowe. Aby to zrobić, połącz suche drożdże i cukier w małej filiżance. Dodaj do nich trochę ciepłej wody i kilka łyżek mąki. Dobrze wymieszaj całą masę, przykryj folią lub pokrywką i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.
Krok 2:
Następnie połącz resztę wody, olej roślinny, sól i gotowy zakwas drożdżowy. Wsyp mąkę przesianą przez sito.
Krok 3:
Zagnieść gładkie ciasto drożdżowe. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby dobrze pasowała.
Krok 4:
W tym czasie przygotuj nadzienie dla białych. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pamiętaj o nim rękami, aby zaczął wypuszczać sok. Dzięki temu gotowe białe będą z soczystym nadzieniem. Dodaj cebulę w wystarczającej ilości. Dzięki niemu nadzienie będzie soczyste. Mięso mielone można stosować z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Połącz cebulę z przygotowanym mięsem mielonym. Dodaj sól i odrobinę przyprawy do smaku. Zagnieść mięso mielone. Wymieszaj trochę wody z mielonym mięsem, aby uzyskać soczystość
Krok 5:
Po godzinie ciasto dobrze się dopasowało i zwiększyło rozmiar 2-3 razy.
Krok 6:
Wyjmij ciasto i miski. Nie trzeba dodawać dodatkowej mąki. Najlepiej nasmarować stół i ręce olejem roślinnym. Podziel ciasto na małe kawałki. Rękami uformuj małe tortille.
Krok 7:
W cent każdej tortilli włóż trochę nadzienia mięsnego i ściśnij krawędzie w kierunku środka. Uformuj mały prawie placek. W środku powinien pozostać mały otwór.
Krok 8:
Na głęboką patelnię wlej wystarczającą ilość oleju roślinnego i podgrzej, aż będzie gorący. Rozłóż belyashi na gorącym oleju dziurą w dół i smaż na średnim ogniu przez kilka minut.
Krok 9:
Następnie odwróć i podobnie smaż z drugiej strony przez 2-3 minuty. Bielaki powinny stać się bogatym złotym kolorem.
Krok 10:
Wyjmij gotowe białe na talerz wyłożony papierowymi serwetkami, aby wchłonąć resztki oleju. Pyszne i pachnące białe są gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g