Belyashi na patelni z mięsem smażonym

pyszne bielaki z chrupiącą skórką i soczystym nadzieniem. Spróbuj ugotować pyszne i satysfakcjonujące białe mięso dla swojej rodziny. Domowe są zawsze smaczniejsze niż zakupione-a ciasto jest miękkie, a nadzienie jest wystarczające. A gotowanie ich wcale nie jest trudne!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 45 % 23 g
węglowodany 41 % 21 g
319 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować białe, musisz przygotować ciasto drożdżowe. Aby to zrobić, połącz suche drożdże i cukier w małej filiżance. Dodaj do nich trochę ciepłej wody i kilka łyżek mąki. Dobrze wymieszaj całą masę, przykryj folią lub pokrywką i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie połącz resztę wody, olej roślinny, sól i gotowy zakwas drożdżowy. Wsyp mąkę przesianą przez sito.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść gładkie ciasto drożdżowe. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby dobrze pasowała.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj nadzienie dla białych. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pamiętaj o nim rękami, aby zaczął wypuszczać sok. Dzięki temu gotowe białe będą z soczystym nadzieniem. Dodaj cebulę w wystarczającej ilości. Dzięki niemu nadzienie będzie soczyste. Mięso mielone można stosować z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Połącz cebulę z przygotowanym mięsem mielonym. Dodaj sól i odrobinę przyprawy do smaku. Zagnieść mięso mielone. Wymieszaj trochę wody z mielonym mięsem, aby uzyskać soczystość

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po godzinie ciasto dobrze się dopasowało i zwiększyło rozmiar 2-3 razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij ciasto i miski. Nie trzeba dodawać dodatkowej mąki. Najlepiej nasmarować stół i ręce olejem roślinnym. Podziel ciasto na małe kawałki. Rękami uformuj małe tortille.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W cent każdej tortilli włóż trochę nadzienia mięsnego i ściśnij krawędzie w kierunku środka. Uformuj mały prawie placek. W środku powinien pozostać mały otwór.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na głęboką patelnię wlej wystarczającą ilość oleju roślinnego i podgrzej, aż będzie gorący. Rozłóż belyashi na gorącym oleju dziurą w dół i smaż na średnim ogniu przez kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie odwróć i podobnie smaż z drugiej strony przez 2-3 minuty. Bielaki powinny stać się bogatym złotym kolorem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowe białe na talerz wyłożony papierowymi serwetkami, aby wchłonąć resztki oleju. Pyszne i pachnące białe są gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy